Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massevoldtekter under opptøyene i Jakarta

Jakarta (NTB-DPA): En indonesisk menneskerettskommisjon bekrefter at det foregikk «systematiske, barbariske og sadistiske» voldtekter av kinesiske kvinner under opptøyene i Jakarta i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen fordømmer de hyppige voldtektene mot kinesisk-indonesiske kvinner under opptøyene fra 12. til 14. mai.

- De ble gjennomført på en systematisk, barbarisk og sadistisk måte, sa nestformannen for kommisjonen, Marzuki Darusman.

 Kommisjonen er oppnevnt av den indonesiske regjeringen, men har vist høy grad av uavhengighet i etterforskningen.

Kvinner tok initativet

Menneskerettskommisjonen tok opp overgrepene etter initiativ fra frivillige organisasjoner og enkeltpersoner som dannet Indonesiske kvinners koalisjon for demokrati og rettferdighet. Sammen med representanter for ofrene samlet kommisjonen fakta og vitneprov om overgrep og oppsporet gjerningsmennene. Ofrenes identitet ble beskyttet for å unngå at de skulle bli utsatt for vanære hvis voldtektene ble kjent.

Over 100 saker

Menneskerettsgrupper sier de har dokumentert over 100 tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep under opptøyene som førte til at president Suharto gikk av.

  De fleste ofrene tilhører den kinesiske minoriteten, som dominerer forretningslivet i Indonesia og utgjør en stor del av den økonomiske eliten i landet.

 Indonesias kvinneminister har sagt at hun ikke har funnet noe bevis på at det foregikk massevoldtekter.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!