Massimo D'Alema danner regjering i Italia

Venstresosialisten Massimo D'Alema fikk i dag oppdraget med å danne ny regjering i Italia. Hans sjanser til å bli landets neste statsminister betegnes som gode etter at sentrumspartiet UDRs leder Francisco Cossiga sa seg villig til å gi en regjering under D'Alemas ledelse parlamentarisk støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var Italias president Oscar Luigi Scalfaro som ga regjeringsoppdraget til D'Alema. Scalfaro hadde i formiddag samtaler med partiledere om situasjonen etter at Romano Prodi ble tvunget til å gå av som statsminister for en uke siden.

D'Alema kan bli leder for Italias 56. regjering siden annen verdenskrig, og den første eks-kommunist som inntar statsministerstolen i Roma. Han er sikret parlamentarisk ryggdekning fra sitt eget UDR, fra den moderate fløy i kommunistpartiet og fra den sentrum-venstreorienterte Oliventre -alliansen. Selv sier han det er fullt mulig, men ikke uproblematisk, å snekre sammen en ny regjering.

Prodis fall

Italias forrige regjering, en sentrum-venstrekoalisjon under ledelse av Romano Prodi, gikk av forrige fredag. Prodi trakk seg etter at deputertkammeret - annetkammeret - i nasjonalforsamlingen i Roma med én stemmes overvekt hadde stemt nei til en tillitserklæring til regjeringen. Han har den siste uken administrert landet som leder for et forretningsministerium.

Francisco Cossiga, som selv har vært både statsminister og president i Italia, stilte fredag klare betingelser for å støtte en regjering under ledelse av D'Alema. Han krevde blant annet at UDR-lederen skal legge fram et langsiktig program, forplikte seg til reformer i grunnloven, og ta et klart brudd med den politiske kurs som Prodi og hans regjering fulgte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer