Massimo D'Alema danner regjering i Italia

Venstresosialisten Massimo D'Alema fikk i dag oppdraget med å danne ny regjering i Italia. Hans sjanser til å bli landets neste statsminister betegnes som gode etter at sentrumspartiet UDRs leder Francisco Cossiga sa seg villig til å gi en regjering under D'Alemas ledelse parlamentarisk støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Italias president Oscar Luigi Scalfaro som ga regjeringsoppdraget til D'Alema. Scalfaro hadde i formiddag samtaler med partiledere om situasjonen etter at Romano Prodi ble tvunget til å gå av som statsminister for en uke siden.

D'Alema kan bli leder for Italias 56. regjering siden annen verdenskrig, og den første eks-kommunist som inntar statsministerstolen i Roma. Han er sikret parlamentarisk ryggdekning fra sitt eget UDR, fra den moderate fløy i kommunistpartiet og fra den sentrum-venstreorienterte Oliventre -alliansen. Selv sier han det er fullt mulig, men ikke uproblematisk, å snekre sammen en ny regjering.

Prodis fall

Italias forrige regjering, en sentrum-venstrekoalisjon under ledelse av Romano Prodi, gikk av forrige fredag. Prodi trakk seg etter at deputertkammeret - annetkammeret - i nasjonalforsamlingen i Roma med én stemmes overvekt hadde stemt nei til en tillitserklæring til regjeringen. Han har den siste uken administrert landet som leder for et forretningsministerium.

Francisco Cossiga, som selv har vært både statsminister og president i Italia, stilte fredag klare betingelser for å støtte en regjering under ledelse av D'Alema. Han krevde blant annet at UDR-lederen skal legge fram et langsiktig program, forplikte seg til reformer i grunnloven, og ta et klart brudd med den politiske kurs som Prodi og hans regjering fulgte.

Prodi samlet i dag medlemmene av sitt forretningsministerium, som er identiske med hans tidligere ministre, og takket dem for i nnsatsen og samarbeidet. - Denne regjeringen har bevist at den bryr seg om Italia og italienerne, sa han.

Hvem er D'Alema?

Massimo D'Alema ble født 20. april 1949, han er journalist av yrke og la grunnlaget for sin politiske karriere som medlem av Italias kommunistparti PCI. På begynnelsen av 1990-tallet «avstaliniserte» han PCI til en demokratisk, parlamentarisk orientert bevegelse. Dette førte til at den ortodokse fløyen brøt ut, og dannet sitt eget parti - Rifondazione Comunista (RC).

(NTB-Reuters-DPA)