Israel og Palestina-konflikten

Massiv bombing før ramadan og Eurovision

Maktkampen er i gang, med massiv bombing og raketter. Gravid palestinsk kvinne og baby drept, i tillegg til seks andre palestinere og én israelsk firebarnsfar.

VOLDSOMME EKSPLOSJONER: De over 200 israelske angrepene inne i det overbefolkede Gaza skaper enorm frykt. Her bor over to millioner innbyggere, og over halvparten av innbyggerne er under 18 år. Video: Quds Network via Storyful Vis mer

Siden fredag kveld har det blitt lite søvn og mye bombing og frykt blant innbyggerne i det sørlige Israel og i Gaza, et av verdens mest overbefolkede områder.

ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk mann sitter ute i ruinene etter en av de mange israelske bombingene i helga. Foto: Suhaib Salem / Reuters / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk mann sitter ute i ruinene etter en av de mange israelske bombingene i helga. Foto: Suhaib Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Militante palestinere har skutt over 450 raketter fra Gaza og inn i Israel, mens den israelske hæren har svart med over 220 målrettede angrep.

Nå varsler også statsminister Benjamin Netanyahu at Israel vil fortsette med «voldsomme anslag» mot Gazas militante, melder Reuters.

Maktkamp

En av årsakene til at israelere og palestinere opplever de verste sammenstøtene og rakettutskytingene siden krigen i 2014, er at det nå er mye som står på spill, både for israelere og palestinerne.

SKUELYSTNE: En rekke palestinere gikk ned på stranda for å se de massive bombingene som pågår like i forkant av at de skal inn i sin hellige fastemåned, ramadan. Foto: Sami al-Sultan / Afp / Scanpix
SKUELYSTNE: En rekke palestinere gikk ned på stranda for å se de massive bombingene som pågår like i forkant av at de skal inn i sin hellige fastemåned, ramadan. Foto: Sami al-Sultan / Afp / Scanpix Vis mer

- Hamas og pressede palestinske militante begynner å gå tom for penger før inngangen til ramadan, mens Israel ønsker fred og ro før de skal arrangere den internasjonale Eurovision-finalen. I tillegg er det mange israelske markeringer i tida framover, så både palestinere og israelere ønsker seg en rolig grense, men bruker rakettutskyting som forhandlingspress-middel, forteller BBCs utsendte på sin World Service-radiokanal.

Eurovision-finalene avholdes fra 14. - 18. mai i Tel Aviv.

En sentral person i Hamas forteller Haaretz at organisasjonen nå er nødt til å trappe opp sine angrep mot Israel siden den israelske regjeringen ikke gjennomfører ting som partene har blitt enige om i tidligere våpenhvile-forhandlinger.

Sju drept

Hittil har seks palestinere og én israeler mistet livet, melder Haaretz.

Blant de drepte skal det være en gravid palestinsk mor og hennes ettårige baby, ifølge Al Jazeera. Den israelske hæren bekrefter dette, men sier at mor og barn ble drept av eksplosiver som tilhører Hamas og ikke av den israelske hæren.

Israeleren og firebarnsfaren Moshe Agadi (58) ble drept i eget hjem i Ashkelon, ifølge Ynet.

Ibtessam Abu Arar er tante til den 14 måneder unge babyen som ble drept.

- Et israelsk krigsfly skjøt en rakett like ved huset deres og bomberester suste inn i leiligheten og drepte den stakkars babyen, sier hun til Al Jazeera.

Det lille barnets mor, 37-årige Falestine Abu Arar, døde fra skadene hun fikk, bare timer seinere, ifølge palestinsk helsedepartement, skriver Al Jazeera.

Travelt før ramadan

Palestinerne i Gaza gjør seg nå klare for fastemåneden ramadan, som starter i kveld. Al Jazeera forteller om travle gater, der innbyggerne var ute for å skaffe seg mat og gaver, som er en del av den religiøse fastehøytiden.

SER PÅ ØDELEGGELSENE: En israelsk kvinne ser ut gjennom et vindu i leiligheten sin i den sørlige byen Ashkelon. De over 400 rakettene som er sendt fra Gaza og inn i Israel skremmer, selv om de fleste bare gjør små ødeleggelser. En israelsk firebarnsfar døde i ett av rakettnedslagene. Foto: Jack Guez / Afp / Scanpix
SER PÅ ØDELEGGELSENE: En israelsk kvinne ser ut gjennom et vindu i leiligheten sin i den sørlige byen Ashkelon. De over 400 rakettene som er sendt fra Gaza og inn i Israel skremmer, selv om de fleste bare gjør små ødeleggelser. En israelsk firebarnsfar døde i ett av rakettnedslagene. Foto: Jack Guez / Afp / Scanpix Vis mer

Selv om palestinske militante vet at Israel alltid vil svare med voldsom militær kraft når et stort antall raketter sendes fra Gaza og inn i Israel. Siden fredag kveld har 450 landet inne i Israel.

De væpnede palestinske gruppene Islamsk Jihad og Hamas' Qassam-brigade advarer i en felles uttalelse Israel om at de har raketter som kan nå Tel Aviv, om Israel fortsetter sin bombing av Gaza, melder Ynet.

Opptrapping

Israel holder skolene stengt i dag, på grunn av stadige rakettutskytinger fra Gaza og inn i det sørlige Israel. I tillegg sender Den israelske hæren (IDF) forsterkninger til Gaza-grensa, og skal gjøre seg klare for flere dagers kamp.

Ordføreren i den israelske byen Rishon Letzion, som bare ligger åtte kilometer sør for hovedstaden Tel Aviv, har åpnet opp bomberom.

- Vi har en sikkerhetssituasjon og utskytningsradiusen (av raketter fra Gaza, journ.anm) er blitt utvidet, forteller Raz Kinstlich ifølge Haaretz.

FN og EU: - Ro dere ned

Israels minister Tzachi Hanegbi sier til den israelske militærradioen at han eller andre israelske ministre ikke vet om noen våpenhvile-forhandlinger.

- Tvert om har vi blitt informert om en opptrapping, sier han.

EU ber nå partene om å stoppe bombingen og rakettutskytningen.

- Rakettene fra Gaza og inn i Israel må stoppe umiddelbart. Denne farlige voldsutviklingen må stoppe og sivile liv må bli beskyttet. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred, sikkerhet og verdighet, sier hun.

Også FN ber partene om å roe seg ned.

«Jeg ber om umiddelbar stopp i opptrappingen og ber partene om å gå tilbake til roen vi har hatt de siste månedene. De som forsøker å ødelegge våpenhvile-avtalen, vil være ansvarlig for at konflikten kan føre til enda verre konsekvenser for alle», skriver FN-utsending Nickolay E. Mladenov på Twitter.