Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Massiv, ensrettet og personfokusert»

Det er konklusjonen fra utvalget som har vurdert mediedekningen i Tønne-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den såkalte Tønne-saken startet med et oppslag i Dagbladet 4. desember om at tidligere helseminister Tore Tønne fikk 1,5 millioner kroner for å bistå Kjell Inge Røkke i forbindelse med Kværner-fusjonen. 21. desember kom meldingen om at Tore Tønne hadde tatt sitt eget liv, etter nesten tre uker i medienes søkelys.

Forskerne Guri Hjeltnes, Svein Brurås og Henrik Syse presenterte Norsk Presseforbunds rapport om Tønnesaken på landsmøtet i Norsk Redaktørforening i Oslo mandag. De mener det var nødvendig og riktig av Dagbladet å gripe fatt i saken, men kritiserer måten det ble gjort på. Også Aftenposten, Dagens Næringsliv og NRK kritiseres.

De tre forskerne håper journalister og redaktører vil lære noe av Tønne-saken, og bli mer bevisste på hvordan de framstiller enkeltpersoner som utsettes for sterk og vedvarende mediekritikk.

Omfanget

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener omfanget av mediedekningen må ha vært det mest belastende for Tore Tønne. Han synes det er på høy tid med en bred, kritisk debatt om pressens rolle.

Bondevik deltok i en debatt etter at rapporten var presentert. Det gjorde også Tønnes venn, NHO-president Jens Ulltveit-Moe, og han gjentok sine påstander om at Dagbladet er ansvarlig for Tore Tønnes død.

De tre forskerne mener Dagbladet burde sørget for å møte Tore Tønne ansikt til ansikt før saken ble lansert. Han burde også ha fått sette seg inn i dokumentene som dannet grunnlaget for saken.

Saken ble i for stor grad en sak om Tore Tønnes personlige egenskaper og integritet, uten av avisen kjente saken til bunns. Kommentarer bidro til dette, og bruken av vignetten «Tønne-saken» bidro til personfokusering selv om store deler av saken ikke handlet om Tore Tønne, mener de.

Forskerne mener et påfallende trekk ved det samlede mediebildet er ensidigheten i uttalelser og kommentarer fra eksterne kilder.

Kald hjerne

De tar til ordet for at redaksjoner i lignende saker oppnevner en medarbeider i rollen som «kald hjerne», som skal bringe inn motforestillinger og holde kontakten med den angrepne part.

- Det er redaktørenes jobb å vurdere hvilke saker som trenger en kald hjerne, og å sikre at diskusjonen om kritisk og undersøkende journalistikk blir holdt oppe i redaksjonene, sa Guri Hjeltnes til forsamlingen av redaktører.

Jon Arne Markussen som er konstituert som ansvarlig redaktør i Dagbladet, innrømmet at Dagbladet burde gjort mer for å få tak i Tore Tønne, og at enkelte ord kunne vært unngått i ledere og kommentarer. Men han minnet også om at Tore Tønne ble tiltalt av Økokrim og at han måtte ut av Kværner-styret på grunn av inhabilitet.

Mareritt

Familien til Tore Tønne opplevde mediedekningen som et mareritt, og beskriver pressen som «klorende smådjevler». I Tønne-rapporten forteller familien for første gang om sine opplevelser av saken.

«Forestill deg at det siste du ser før du utånder, er 3 smådjevler som klorer seg fast på ryggen til dine kjæreste», skriver Andreas Tønne, Tore Tønnes yngste sønn med adresse til aviser, radio og TV.

«Jeg har fortsatt vondt i magen når jeg går forbi aviskiosker, og følelsen av det forferdelige som har skjedd kommer tilbake hver gang jeg ser et avisstativ», skriver Erik Tønne (26), Tore Tønnes eldste sønn.

Rigmor Thielemann, Tore Tønnes enke, oppsummerer de tre ukene i desember i fjor på denne måten:

«Det var 17 dager av et samliv på 27 år, hvor jeg opplevde en nærhet med Tore som aldri før. Vi snakket om dypt alvorlige ting i den tiden. Vi hadde lange middager hver dag og pratet. Allikevel greide han å skjule for meg hvor galt det egentlig var. Jeg er av natur ganske optimistisk og oppførte meg nok også sånn i denne tiden. Tore var alltid så glad for mitt humør, så jeg prøvde å være den jeg alltid hadde vært. Men jeg forsto det ikke, forstår det kanskje fortsatt ikke...»

(NTB)

TORE TØNNE
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media