Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massiv jakt på bin Laden

Pakistanske styrker har startet storaksjon. Men mulla Omar er tilbake og skal ha dannet et ti-mannsråd for å ta opp kampen mot USA i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans president Pervez Musharraf sier til nyhetskanalen CNN at Osama bin Laden trolig forflytter seg fram og tilbake over grensa mellom Pakistan og Afghanistan. De har nå satt igang en massiv jakt i de stammekontrollerte områdene for å finne terrorlederen.

- Dersom det er noen al-Qaidaere i disse regionene, så er vi etter dem, sa president Musharraf på en pressekonferanse sammen med George W. Bush i går.

Han mener at det er svært sannsynlig at bin Laden holder til i fjellområdene i nordvest Pakistan, og at myndighetene ikke har vært i disse områdene på over 100 år.

- Styrkene vil lokalisere alle al-Qaidaere i området. Jeg er ikke i tvil, sier presidenten.

Over 500 mistenkte al-Qaidaere og Talibanere er tatt i Pakistan, al-Qaidas operasjonsleder Khalid Shaikh Mohammed var en av dem.

- Det er i Pakistans interesser at vi slår til mot terrorisme, sier Musharraf. President Bush har rost Pakistan og sendt milliarder av dollar som takk for deres innsats.

Omar tilbake

Men mannen som verden kanpt har noe ordentlig bilde av, Taliban-leder mulla Omar, er tilbake. Den pakistansk-baserte avisa The News melder at den tidligere lederen i Afghanistan skal ha dannet et timanns-råd som skal samordne kampen mot de amerikanske styrkene i landet.

Selv halvannet år etter Taliban-regimets fall, finnes det ingen sikre observasjoner eller sågar indikasjoner på hvor Omar befinner seg.

11500 soldater er under amerikansk kommando i Afghanistan i jakten på al-Qaida og Taliban.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med Mullah Abdul Rauf, en tidligere provinsguvernør under Taliban-regimet. Han forteller at de hadde samtaler i fem dager før rådet ble satt sammen.

- Det ble dannet for å starte jihad, hellig krig, mot okkupasjonsstyrkene og for å styrke Taliban-bevegelsen, sier Rauf til Reuters.

USA har nå sendt store styrker mot grensa mot Pakistan for å støtte opp under den pakistanske offensiven i fjellområdene.

Både amerikanske og afghanske tjenestemenn har uttalt at angrepene mot styrkene i Afghanistan er blitt gjennomført av personer som gjemmer seg i grenseområdene på pakistansk side.

<B>MULLAH OMAR: Taliban-leder Mullah Omar fotografert av Khalid Hadi, en av Talibans offisielle fotografer. Omar har knapt vært fotografert.