Massiv jakt på tre gisseltakere i Saudi-Arabia

Jakten på de tre islamistene som unnslapp etter å ha drept 22 mennesker ved den saudiarabiske byen Al-Khobar, fortsatte med full styrke mandag. Vitneutsagn tyder på at de kom seg unna flere timer før sikkerhetsstyrker gikk til aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de fire tungt bevæpnede islamistene kom seg unna boligkomplekset hvor gisseldramaet utspant seg. Likevel mener saudiarabiske myndigheter at operasjonen var en suksess.

Mandag var det satt opp kontrollposter både i Khobar og resten av landet. I hovedstaden Riyadh er vaktholdet rundt diplomatstrøket trappet opp. Europeiske diplomater skal tirsdag møtes for å diskutere sikkerhetssituasjonen og vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk for å beskytte europeiske statsborgere i kongedømmet.

41 overlevde

Ifølge innenriksdepartementet ble 41 gisler frigjort. 22 andre ble drept, hvorav 19 var utlendinger. 25 personer ble såret. Blant de drepte var åtte indere, tre filippinere, to srilankere, en svenske, en italiener, en brite, en amerikaner, en sørafrikaner og en egypter. Flere av gislene fikk strupen skåret over, blant dem en svensk og italiensk kokk.

En inder som overlevde dramaet, forteller til arabiske medier hvordan han holdt seg skjult på baderommet i 25 timer for å unnslippe drapsmennene. Han ble varslet av resepsjonisten i boligkomplekset Oasis, og låste seg selv inne. Som beskyttelse mot eventuelle kuler, satte han opp madrasser og puter.

- Jeg trodde aldri jeg skulle få se familien min igjen, sier han. Mandag kunne imidlertid 45-åringen møte igjen kone og tre barn på flyplassen i Dubai.

En britisk kvinne har fortalt at hun slapp å bli drept fordi assistenten hennes stilte seg foran henne og insisterte på at hun var muslim.

Såret leder

En av gisseltakerne skal ha blitt såret, mens tre andre klarte å komme seg unna ved å bruke gisler som menneskelige skjold. Deretter kapret de en bil, ifølge en kunngjøring fra myndighetene.

Jakten var søndag konsentrert om byen Dammam, ti kilometer fra Al-Khobar, der kidnapperne natt til søndag skal ha truet til seg en annen bil. Bileierens historie kan tyde på at kidnapperne hadde unnsluppet flere timer før bygningen med gislene ble stormet. Det kan ha gitt dem et forsprang som blir vanskelig å ta igjen.

Dubai (NTB-DPA-AFP)