Massiv kritikk av rasismeutspill

«På bærtur» og «uhørt» er politikernes karakteristikk av Saera Khans (Ap) utspill om at politiet lærer rasisme på Politihøyskolen. Nå modererer Kahn uttalelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernring rundt rasismedemonstrasjon

- Rasisme er et så utbredt problem i politiet at en skulle tro de lærte det på politiskolen, sa Khan til NRK i dag morges. Kahn er stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo. Utspillet har skapt voldsomme reaksjoner både blant politikere og i politiet.

- Kahn er helt på bærtur. Konkrete episoder må politiet tåle å møte, men generaliserende påstander som dette blir helt feil, sier Odd Einar Dørum, justispolitisk talsmann i Venstre. Han sier han med selvsyn har opplevd politiets vilje til å løse problemene.

Høyres Kristin Krohn Devold er også forbannet på utspillet. Til Nettavisen sier Høyres justispolitiske talskvinne at Kahn gjør kampen mot rasisme og kriminalitet en bjørnetjeneste ved å skape usikkerhet blant unge innvandrere på om de kan stole på politiet.

- Egenmarkering

- Jeg reagerer kraftig på at en stortingskandidat fra regjeringspartiet kollektivt stempler en hel yrkesgruppe som rasister som en del av egenmarkering i valgkampen, sier Arne Johannesen, leder i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no. Han sier han er kraftig provosert over utspillet.

- Jeg tror det er få yrkesgrupper som har så stor fokus på sin egen yrkesrolle i forhold til rasisme som politiet i Norge har. Jeg registrerer at tillitsforholdet til politiet er dårlig i innvandrermiljøene. Men Kahn bidrar i hvert fall ikke til å bedre dette, sier Johannesen.

Modererer

Overfor Dagbladet.no moderer Saera Kahn nå sine uttalelser og sier hun ikke mener at rasisme er pensum på Politihøgskolen.

- Men jeg står ved at det er rasisme i politiet som vi må gjøre noe med. Et eksempel på det er en venn av meg med afrikansk bakgrunn som har blitt stoppet av politiet hele 17 ganger bare fordi han hadde en ny og flott sykkel. Nå må han gå rundt med kvitteringen på seg som beviser at sykkelen er betalt for, sier Kahn.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann på Stortinget, Vidar Bjørnstad, presiserer at Kahns første utspill ikke er partiets holdning, men må betegnes som et soloutspill.

I ettermiddag arrangerer Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) en demonstrasjon mot politivold og rasisme i Oslo.

Både justisminister Hanne Harlem og politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, blir i dag anmeldt av av organisasjonen for å nekte minoriteter rettsbeskyttelse.