Estlands innenriksminister:

Massiv kritikk etter Biden-stikk

Under et radiointervju søndag kalte Estlands innenriksminister Joe Biden for korrupt, og hevdet at valgseieren skyldtes juks.

I HARDT VÆR: Estlands innenriksminister Mart Helme trakk seg fra stillingen sin etter et omstridt radiointervju. Foto: Ints Kalnins / Reuters
I HARDT VÆR: Estlands innenriksminister Mart Helme trakk seg fra stillingen sin etter et omstridt radiointervju. Foto: Ints Kalnins / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mart Helme (71), innenriksminister og leder for det ytterliggående høyrepartiet Ekre i Estland, hevdet under et radiointervju søndag at valgjuks fratok Donald Trump seieren av presidentvalget, og beskrev Joe Biden som korrupt.

I kjølvannet av radiointervjuet fikk han massiv kritikk, og kunngjorde mandag at han trekker seg som innenriksminister for å bevare regjeringskoalisjonen.

- Jeg er sliten. Jeg gjorde ingenting i går som ville sette Estlands sikkerhet i fare. Jeg har ikke sagt noe som ikke allerede har blitt fortalt av amerikanske medier, amerikanske frie medier, sa han til kringkasteren ERR mandag.

- Dere kan ikke kneble meg, ingen kan kneble meg, sa Helmes.

Mart Helmes' egen sønn, Estlands finansminister, var også til stede under radiointervjuet, og sa følgende:

- Etter min mening er i det hele tatt ingen tvil om at disse valgene er rigget.

Reagerer sterkt

- Jeg er lei meg og flau, sa Estlands president Kersti Kaljulaid, og la til at de hadde skadet Estlands forhold til deres allierte og sådd tvil om det demokratiske valget.

Både Estlands president Kersti Kaljulaid og statsminister Juri Ratas har gratulert Biden med seieren.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Forsvarsminister Juri Luik reagerer også sterkt på uttalelsen.

- Den undergraver Estlands sikkerhet og truer forholdet mellom Estland og USA, sier han.

Nekter for å være homofob

Far og sønn har imidlertid fått kritikk tidligere. I oktober sa Mart Helme til den tyske kringkasteren Deutsche Welle at ekteskap bare skal foregå mellom mann og kvinne, og oppfordra homofile par til å dra til Sverige.

Sønnen har imidlertid insistert på at farens intervju ble feiloversatt, og Mart Helme har selv nektet for å være homofob, skriver ABC News.

I 2019 fikk Helme kritikk for å ha kalt Estlands første kvinnelige president, Kersti Kaljulaid, for en «emotionally heated woman», etter at hun gikk ut under utnevnelsen av en statsråd som tidligere var anklaget for vold i hjemmet, skriver The Independent.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer