Massiv kritikk mot Israels bygging på okkupert land

- En provokasjon, mener aktivister og forskere.

Skulpturer på en høyde foran Gilo, Israel. Foto: Ammar Awad/REUTERS/NTB Scanpix
Skulpturer på en høyde foran Gilo, Israel. Foto: Ammar Awad/REUTERS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at lokale myndigheter i Jerusalem har godkjent 942 nye boliger i en bosetning øst i byen. De nye boligene kommer i tillegg til 1.187 nye bosetterhjem som ble godkjent av Israel sist søndag.

Begge vedtakene blir kjent kort tid før fredsforhandlingene med palestinerne skal tas opp igjen.

- Jerusalem by har godkjent en byggeplan for 942 nye hjem i Gilo, sa kommunestyremedlem Yosef Pepe Aaulu tirsdag.

Gilo er en bosetning i Øst-Jerusalem, i et område av Vestbredden som ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967.

- Dette er en fryktelig dårlig beslutning som er en provokasjon mot palestinerne, amerikanerne og hele verden som er imot fortsatt bygging av bosetninger, sier den venstreorienterte lokalpolitikeren.

- Vil sabotere Aaulu får støtte fra Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU.

- Dette er en provokasjon som rokker ved selve fundamentet for fredsforhandlinger - hvis mål (i teorien) skal være å opprette to stater, sier han til NTB.

Den israelske organisasjonen Fred Nå er ikke mindre kritisk.

- Regjeringen gjør alt den kan for å sabotere fredssamtalene til og med før de har startet, sier en talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Jensehaugen mener det nå ser ut til å være to mulige utfall av de varslede utbyggingene.

- Det første er at palestinerne likevel aksepterer fortsatte samtaler, og det andre er at palestinerne trekker seg i protest. Hvis det første skjer, viser det nok en gang at Israel kan fortsette å lage fakta på bakken mens forhandlingene foregår, uten at dette straffer seg. Hvis palestinerne trekker seg i protest, vil Israel gjøre alt de kan for å hevde at palestinerne ikke ønsker en forhandlet løsning, sier forskeren.

Kerry: Ulovlig USAs utenriksminister John Kerry sa etter søndagens kunngjøring fra Israel at han ikke er overrasket over at landet varsler utvidelse av bosetningene, men slår fast at disse er ulovlige.

- Dette understreker viktigheten av å møtes ved forhandlingsbordet, og det raskt, sa Kerry.

Også EU reagerer sterkt på Israels politiske kurs.

- Israelske bosetninger på Vestbredden er ulovlige i henhold til folkeretten og truer med å gjøre en tostatsløsning på Israel-Palestina-konflikten umulig, sier Michael Mann, talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

- Ekstrem økning Den forrige runden med direkte samtaler mellom israelerne og palestinerne brøt sammen i 2010 da Israel nektet å stanse utvidelsen av bosetninger. Bosetningene har de siste 20 årene vært ett viktig hinder for fremgang i fredsprosessen.

Verdenssamfunnet har slått fast er Israels utbygging på den okkuperte Vestbredden er ulovlig, men likevel har den skutt fart etter Oslo-avtalen.

- Det har vært en ekstrem økning av bosetninger de siste 20 årene. På midten av 1990-tallet, under Oslo-prosessen, var det totalt cirka 300.000 bosettere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Nå er antallet godt over 500.000. Det betyr at mens man forhandler, blir det stadig mindre områder å forhandler om, siden Israel i stor grad insisterer på å beholde i hvert fall de største bosetningene, sier Jensehaugen.
(NTB)