Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massiv kritikk mot nordiske myndigheter

Kritikken mot myndighetene i de nordiske land, for ikke å ha reagert i tide på katastrofen i Sørøst-Asia, vokser i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Slakter norsk beredskap.

Samtidig lyktes det i dag den svenske statsminister Göran Persson under et møte med opposisjonen å samle politisk støtte for å tone ned kritikken mot det svenske utenriksdepartementet, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Moderatlederen Fredrik Reinfeldt sa etter møtet at man var blitt enige om behovet for et nasjonalt fellesskap etter den store tragedien.

Fra turistene på ulykkesstedene og deres pårørende hjemme vokser imidlertid kritikken mot de nordiske lands sendrektighet. Etter hvert har også turoperatørene sluttet seg til kritikken. Norges største turoperatør på rutefly til Thailand, Orkidéekspressen, ga onsdag uttrykk for frustrasjon over at man ikke hadde hørt noe fra det norske UD. PÅ eget initiativ utarbeidet selskapet en liste på 270 navn som selskapet med sikkerhet visste var i god behold.

I Danmark krevde folketingspolitikere at regjeringen gir en redegjørelse for hvordan den har håndtert krisen. I Finland ble utenriksministeren kritisert for at han ikke har reist til katastrofeområdet slik svenske Laila Freivalds gjorde.

For sent og for lite

Kritikken så langt er sterkest i svenske medier, og innholdet er det samme som atskillig svakere er kommet fram i Norge.

Hovedkritikken går på at regjeringene ikke i tide innså omfanget av katastrofen. Derfor reagerte man for sent, og da man reagerte ble det satt inn altfor små ressurser.

Særlig har det skapt sterke reaksjoner at det ikke ble sendt ambulansefly fordi man måtte vite at de mange skadde ikke kunne ta vanlige fly. Aftonbladet, som eies av norske Schibsted, skriver at dommen over dem som vurderte så feil kan bli hard.

Under sin første pressekonferanse i Oslo mandag ble utenriksminister Jan Petersen spurt om hvorfor ikke regjeringen sendte fly på eget initiativ. Han nøyde seg da med å henvise til at reiseselskapene ville få folk hjem « i løpet av uken».

Heller ikke helsemyndighetene hadde da fått klarsignal til å reise. I løpet av natten ble dette endret.

Beredskapen utilstrekkelig

Mens Røde Kors i Norge er mest opptatt med å sende nødhjelp og samle inn penger har presidenten i Sveriges Røde Kors, Anders Milton, gått ut og sagt at svenske myndigheter har for dårlig beredskap for store katastrofer.

Milton mener svenske kommuner og fylker er godt forberedt på lokale katastrofer, men regjeringen er ikke på samme måte beredt til å handle ved katastrofer i Sverige og utenlands.

- Det finnes 20.000 svensker i katastrofeområdet i Thailand. Det sier seg selv at det kreves store ressurser og en stor organisasjon for å handtere en katastrofe i et slikt område, sier Milton.

Han tar samtidig selvkritikk på vegne av Røde Kors og sier at den mest effektive hjelp i slike situasjoner må gis lokalt det første døgnet. Derfor er det viktigst å sette de lokale Røde Kors-organisasjonene i stand til å hjelpe.

- Team som flys inn etter flere dager kan gjøre veldig lite, sier Milton.

Den norske krisepsykiateren, Lars Weisæth, sa onsdag til NTB at han var bekymret over Norges beredskap i utlandet. Han mener den store katastrofen ville føre til en diskusjon om dette i ettertid. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media