Massiv kritikk mot Sjeggestad

Rabalder etter UNE-sjefens kjefting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble i går kjent at direktøren for Utlendingsnemnda (UNE), Terje Sjeggestad, ved flere anledninger har tatt direkte kontakt med stortingsrepresentanter og kjeftet på dem for å være kritiske til nemndas arbeid. Venstres Olaf Thommessen, Sp’s Magnhild Meltveit Kleppa og SVs Ågot Valle har alle enten blitt oppringt av UNE-sjefen direkte eller, som i Thommessens tilfelle, fått klagebrev mot seg.

Reaksjonene fra det politiske miljøet, spesielt på venstresida, lar ikke vente på seg, og i dag preges avisene av massiv kritikk mot Sjeggestads framgangsmåte.

– Uakseptabelt

– Jeg finner det uakseptabelt at en toppembetsmann og leder for et direktorat under regjeringen tar direkte kontakt med Stortinget på denne måten. Det er ikke bare uvanlig, men helt usedvanlig, i vår parlamentariske praksis, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland til Aftenposten.

Jagland mener Sjeggestad setter UNEs uavhengighet i fare.

– Meningen er at UNE skal være uavhengig av Storting og regjering. Da blir det galt om man så å si involverer Stortinget i behandlingen av deres saker, slik dette nå framstår. Man må ikke prøve å frata stortingsrepresentanters rett til å si sin mening, sier stortingspresidenten.

– Det er et demokratisk problem at en toppbyråkrat prøver å kneble en stortingsrepresentant. For det er det jeg opplever at Sjeggestad prøver å gjøre, hindre en representant i å delta eller ytre sine meninger på hans saksområde i det offentlige rom, sier SVs Ågot Valle, som først i dag står fram med navn; i går ville hun være anonym, av frykt for at Sjeggestad og UNE ville hevne seg på henne ved en seinere anledning.

– Jeg tar det for gitt at statsråden tar opp saken med Sjeggestad, legger hun til.

AVVISER KRITIKKEN: - Det har aldri vært forsøk på knebling, bedyrer UNE-sjef Terje Sjeggestad. Foto: HANS ARNE VEDLOG
AVVISER KRITIKKEN: - Det har aldri vært forsøk på knebling, bedyrer UNE-sjef Terje Sjeggestad. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

– Han har ingenting med å irettesette oss, sier Sp’s Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

– Sjeggestad har mye makt. Da må han tåle et kritisk lys.

– Rett til kritikk

– Jeg fastholder min rett og plikt som politiker og engasjert menneske til å komme med kritikk, sier Venstre-nestleder Olaf Thommessen til Dagbladet.

– Jeg føler jeg har hele Venstre med meg i ryggen, sier Thommessen, som regner med at saken havner på arbeids- og inkluderingsminister Bjarn Håkon Hanssens bord.

– UNE må, som alle andre, finne seg i å være gjenstand for politisk debatt om prioriteringene de gjør, sier SVs Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Lysbakken har flere ganger uttalt seg i asylsaker, seinest i forbindelse med afghanernes aksjon utenfor Stortinget.

– Politikere er ombudsmenn for hele befolkningen. Det er vår forbannede plikt å lytte til enkeltmennesker, det er gjennom slike enkeltsaker vi kan avdekke systemfeil, sier Lysbakken, som synes det er bra at byråkrater deltar i samfunnsdebatten, men også synes Sjeggestad burde trå mer varsomt på et så ømtålig område som utlendingssaker.

– Jeg synes ikke Sjeggestads uttalelser hører hjemme noen steder. Det viktige er ikke Sjeggestad, men prinsippet: Politikerne i et demokrati har noe med å mene noe om det meste sier SV-nestlederen, som imidlertid ikke er blitt kontaktet av UNE-sjefen.

Professor i statsvitenskap og parlamentarismeekspert Trond Nordby kaller Sjeggestads oppførsel «helt uhørt».

– At en høytstående embetsmann i en ytre etat, som Terje Sjeggestad er, forsøker å påvirke politikere til ikke å ytre seg, er meget spesielt, sier Nordby til Dagsavisen.

– Helt betimelig

Høyresida i politikken synes derimot at venstresida har seg selv å takke for rotet som nå har oppstått.

– Det er helt betimelig at UNE gir en tilbakemelding til politikere som ikke kjenner lover og regler som de selv har vært med på å vedta, sier Høyres leder Erna Solberg og peker på at Høyre og Frp var de eneste som stemte imot å opprette UNE, fordi de ville at politikerne skulle ha kontroll.

– De gjemmer seg bak UNE på den ene siden, og på den andre siden forsøker de å påvirke forhold som de har vært med på å vedta at politikerne ikke skal mene noe om, sier Høyre-lederen til Aftenposten.

Frp’s innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen samstemmer:

– Det er de samme menneskene som kritiserer Sjeggestad, enten vi snakker om Venstre, Sp eller SV, som har sørget for å opprette UNE. De har bevisst vedtatt at enkeltsaker ikke skal ligge under politisk kontroll. Det de gjør nå, er veldig politisk uredelig, sier Amundsen til Aftenposten.

Terje Sjeggestad selv avviser bestemt at han har forsøkt å kneble stortingsrepresentanter.

– De svært få gangene jeg for flere år siden kontaktet stortingsrepresentanter, var det for å oppklare, og det har aldri vært forsøk på knebling, sier UNE-direktøren til Dagbladet.

Sjeggestad peker på at det tvert imot er et bredt stortingsflertall som står bak nemnda, og at han gjerne går i dialog med politikere og hører på hva de måtte mene.

– Men vi lytter ikke mer til stortingsrepresentanter i enkeltsaker enn vi lytter til en hvem som helst annen, sier Terje Sjeggestad.

- UAKSEPTABELT: stortingspresident Thorbjørn Jagland har liten sans for Sjeggestads framgangsmåte.
REDD FOR HEVNAKSJON: SVs Ågot Valle ville i utgangspunktet være anonym i dekningen av saken, av frykt for at Sjeggestad og UNE kunne hevne seg på henne ved en seinere anledning.
- HELT BETIMELIG: Høyre-leder Erna Solberg mener venstresida har seg selv å takke for rotet som nå har oppstått.