Massiv laksedød

De giftige chatonella-algene har nådd Farsund, og i to oppdrettsanlegg dør stadig mer fisk. Anlegg i Flekkefjord er også i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det opplyser informasjonsrådgiver Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til NTB.

Det ene anlegget i Farsund meldte tirsdag formiddag om minst 1.000 døde fisk, og i tillegg var det mange såkalte svimere, fisk som tydelig har vært eksponert for alger, sier Lekve.

Nå har også fiskeoppdrettere i Rogaland begynt å sulte laksen for å møte en mulig invasjon av chatonella-alger. Algeoppblomstringen så tidlig på våren i kombinasjon med kaldt vær og mye sollys gjør situasjonen uforutsigbar, sier lederen for Marine Harvests anlegg i Rogaland, Nils Viga, til NTB.

Anlegg flyttes

Av de seks anleggene i Flekkefjord er noen flyttet inn i Fedafjorden. Prøver som ble tatt i Fedafjorden tirsdag, viser at det er svært lite alger i vannet. Dette til tross for at målinger i havet utenfor viser en høy algekonsentrasjon. Ved Farsund ble det målt 1, 6 millioner alger per liter vann. Sørvest for Lista fyr var konsentrasjonen målt til 290.000 per liter.

- Det er betydelig mindre saltinnhold i Fedafjorden, forklarer Lekve.

Fiskeridirektoratets båt «Munin» vil holde seg i området og ta nye prøver fram til onsdag.

Vinden dreide tirsdag til sør-sørøst. Dette gjør at anlegg i Flekkefjord også står i fare. Tirsdag formiddag blåste det kuling i området. Strømvirvlene som hittil har stoppet algefrontens ferd vestover, er i ferd med å løse seg opp. Vindretningen er uheldig for anleggene i sør og sørvest, men en fordel for fiskeoppdrettere i Nord-Rogaland og Hordaland hvor det blåser fralandsvind som fører algene bort fra land.

ALGEDØD: Laks for store verdier dør som følge av algeinvasjonen på Sørvestlandet
ALGEDØD: Laks for store verdier dør som følge av algeinvasjonen på Sørvestlandet Vis mer

Algen som har invadert Skagerrak-kysten til Lindesnes, er den samme som angrep norske farvann for tre år siden. Chatonella-algen legger seg som slim på fiskens gjeller, slik at fisken dør av oksygenmangel. Villfisk klarer seg godt under slike algeoppblomstringer, det samme gjelder skjell.

Økt dødelighet

Marine Harvest eier tre laksekonsesjoner i Farsund og ni i Flekkefjord. Regionsjef Kjetil Hansen i Marine Harvest Agder sier til NTB at det tirsdag ble registrert økt dødelighet i anleggene ved Storøy Laks ved Kjeholmen i Farsund. I Flekkefjord er det foreløpig ikke registrert unormal dødelighet i matfiskanleggene.

Det er store verdier som nå står på spill ved anleggene. I Farsund har man forberedt seg på denne situasjonen ved å slakte ned noe av den største fisken, og ved å sulte den fisken som fortsatt står i mærdene. I dette området var det tirsdag foreløpig små mengder alger, mens målingene ved Lyngdals anlegg viste 1,3 millioner alger. Hansen sier at det ikke er aktuelt å slepe bort mærdene.

- Vi har gjort det vi kan gjøre. Nå må vi bare vente og se, og håpe det beste, sier han.

Vindforholdene var tirsdag ettermiddag lite gunstige, med økende vind fra sørøst. Konsentrasjonen av alger og vind- og strømforhol dene i dagene som kommer, avgjør om flere oppdrettsanlegg langs kysten av Vest-Agder og Rogaland kan vente invasjon av de giftige chatonella-algene.

Også Rogaland

Regionsjef Nils Viga i Marine Harvest i Rogaland sier at oppdretterne der allerede har begynt å forberede seg på at algene kan nå deres områder.

- Vi håper og tror at det ikke skjer, men for sikkerhets skyld har vi startet sultingen av laksen i våre anlegg, sier Viga til NTB.

Han mener algeoppblomstringen så tidlig på våren er ekstraordinær, og at det egentlig ikke er mulig å vite hvordan utbruddet vil utvikle seg.

I Rogaland har Marine Harvest 17 av totalt 52 matfiskkonsesjoner. Det er enorme verdier som står på spill dersom algene kommer så langt.

(NTB)

Bildetekst(er):

Arnt Magnus Larsen betrakter den døde fisken som er resultatet av algeangrepet ved oppdrettsanlegget utenfor Farsund tirsdag. Foto: Trine Fladstad, Farsunds Avis/SCANPIX

(Breddebilde)

ALGEDØD: Laks for store verdier dør som følge av algeinvasjonen på Sørvestlandet