Kina

Massiv nedstenging: - Skummelt

Millioner rammes igjen av omfattende coronarestriksjoner i Kina. FHI-overlege Preben Aavitsland synes det er vanskelig å se en utgang på epidemien for kineserne.

CORONA-TEST: I byen Shenzhen må innbyggerne teste seg for å kunne leve tilnærmet normalt. Det skaper massive køer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Twitter Vis mer
Publisert

Kina holder fast på sin knallharde coronapolitikk.

Denne uka strammer flere av landet største byer kraftig inn på restriksjonene, etter et fåtall registrerte smittetilfeller.

Millioner av innbyggere er omfattet av portforbud som er innført i byene Dalian, Chengde og Shijiazhuang.

I den viktige industribyen Shenzhen er store områder avstengt, og innbyggere må blant annet framvise bevis på negativ covid-19-test, avlagt innen de siste 24 timene, for å kunne leve tilnærmet normalt.

På sosiale medier sirkulerer videoer av massive køer til byens testsentre.

- Hvor lenge skal de holde på?

FHI-overlege Preben Aavitsland omtaler de nye tiltakene som skumle. Han trekker spesielt fram coronasertifikat-regimet i Shenzhen.

Der kreves grønt coronasertifikat blant annet for å entre boligkomplekser, ta kollektivtransport, gå på jobb og handle i butikker.

- Det illustrerer også hvor sterk kontroll med befolkningen som kreves for å holde nede et så smittsomt virus som omikronvarianten av coronaviruset, skriver Aavitsland i en e-post til Dagbladet.

SKUMMELT: Det mener overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
SKUMMELT: Det mener overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Han mener at smittevern og et styresett som det kinesiske er en dårlig kombinasjon, og synes det er vanskelig å se en utgang på epidemien for kineserne.

- Hvor lenge skal de holde på? Venter de på et eller annet mirakel som skal fjerne viruset fra verden?

Ifølge FHI-overlegen lar ikke viruset seg stoppe. Det vi kan, er å beskytte mot alvorlig sykdom gjennom vaksinasjon.

En stor del av den kinesiske befolkningen er også fullvaksinert mot covid-19. Mye tyder imidlertid på at vaksinene som er tatt i bruk i Kina ikke har like god effekt mot omikronvarianten som mRNA-vaksinene.

Omfattende ringvirkninger

Kinas nullvisjon for covid-19 har fått omfattende ringvirkninger.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus har bønnfalt myndighetene om å endre strategi, men i takt med advarslene har president Xi Jinping trappet opp arbeidet med å slå ned viruset.

Strategien innebærer rask nedstenging, langvarige karantener og massetesting ved det minste tegn på smittespredning.

Den kinesiske tankesmia The Anbound Research Center kom i helga med mild kritikk av myndighetenes pandemihåndtering i rapporten «It's Time for China to Adjust Its Virus Control and Prevention Policies».

- Førsteprioritet bør være å forhindre risiko for økonomisk stagnasjon, konkluderte tankesmia.

Rapporten ble lagt ut i meldingstjenesten WeChat og på bloggen Sina Weibo i helgen, men har nå forsvunnet begge steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer