Omplassering av hunder

Massiv økning i omplassering

Kort tid etter samfunnet åpnet opp igjen, melder Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD) om en tredobling i antall henvendelser om omplassering av hunder. - Vi jobber på spreng.

TREDOBLING: Ida Nedberg Østgård fra Foreningen for omplassering av dyr holder, som holder til i Oslo, forteller om en tredobling i henvendelser. Foto: Privat
TREDOBLING: Ida Nedberg Østgård fra Foreningen for omplassering av dyr holder, som holder til i Oslo, forteller om en tredobling i henvendelser. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

- Vi har den siste tida opplevd en tredobling i antall henvendelser om hjelp til omplassering, forteller Ida Nedberg Østgård til Dagbladet.

Det var Nordstrands Blad som først omtalte saken.

Hun er utdannet jurist, hundeinstruktør og hundepsykolog, og jobber fulltid i Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD). Det en ideell organisasjon som jobber for å finne nye hjem til hunder og katter som trenger det.

- Vårt inntrykk er at mange har skaffet seg en «corona-hund», men nå når samfunnet har åpnet igjen, har de funnet ut at det ikke passer så godt likevel, sier hun.

FOD forventer potensielt enda høyere tall framover.

- Vi jobber på spreng og tar inn så mange vi kan, men har ikke kapasitet til å ta inn flere enn vi gjør nå, sier Østgård.

IKKE EN HUND: Familien trodde de hadde kjøpt en renraset sibirsk husky, og ga den navnet Run-Run. Foto og video: ANDINA / AFP / NTB. Vis mer

Unge hunder

Østgård sier at mange av henvendelsene muligens skyldes at folk som skaffet seg hund under pandemien ikke var klar over hva som faktisk kreves.

- Noe av årsaken er nok at det ikke passet så godt med hund likevel i en travel hverdag, særlig når vi har gått tilbake til et mer normalt samfunn med jobb på kontor, barnehage, skole og fritidsaktiviteter, sier Østgård.

Hun forteller at de fleste henvendelsene for tida gjelder unge hunder, på rundt ett til ett og et halvt år, og ofte store mer aktive hunder hvor eierne ikke klarer å gi de nok aktivitet.

- Har ikke nok kunnskap

Østgård oppfordrer folk til å tenke seg om to ganger før de skaffer seg hund.

- Mange har ikke nok kunnskap om hvor mye ansvar det er å ha en hund, tror hun.

Østgård anbefaler også å tenke nøye på hva slags rase man velger.

Hun understreker at det er viktig å ikke velg rase ut fra hvilke du synes er søtest eller kulest. Hunden må passe til livssituasjonen man er i, og fordi en hund lever i 10-15 år man må tenke langsiktig.

- De er søte som valper, men så kommer det en tenåringsperiode som er tøff for mange. Og når man får barn må man huske å prioritere hunden også, forteller hun.

FOD har fått en økning av henvendelser fra barnefamilier, hvor familien har skaffet seg hund rett før eller etter familieforøkelsen.

- Be om hjelp tidlig

Hvis du først skaffer deg hund, understreker Østgård hvor viktig det er å forberede seg godt på forhånd og gå på gode valpekurs.

- Be om hjelp tidlig hvis du opplever utfordringer. Det er bedre å be om hjelp for tidlig enn for seint, sier hun.

- Jeg vil også oppfordre om å ta imot omplasseringshunder til de som ønsker seg hund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer