Massiv økning: Verste siden mars

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet tyder på at Norge nå har registrert det nest høyeste antallet smittede i løpet av ei uke noensinne.

EKSTREME TILTAK: FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er at det ikke er usanssynlig at Oslo vil se en økning i antall smittede til tross for tiltakene som nå innføres. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen viser Folkehelseinstituttets foreløpige smittetall at det ble registrert 1663 covid-19-tilfeller i Norge i uke 43. Så mange smittetilfeller har det ikke blitt registrert siden uke 13, som er Norges verste uke noensinne.

Smittetallene er foreløpige, og det kan oppstå små justeringer fram til Folkehelseinstituttet publiserer det offisielle smittetallet for uke 43 i sin ukerapport. Denne rapporten publiseres onsdag ettermiddag.

De foreløpige tallene illustrerer en betydelig økning fra uke 42, hvor det ble registrert totalt 941 smittetilfeller.

Helsemyndighetene har vært tydelige på at dagens smittesituasjon ikke kan sammenliknes med situasjonen i mars. Dette grunnet at det testes betydelig flere i Norge nå enn i mars, og at Folkehelseinstituttet nå oppdager en betydelig større andel av smittetilfellene.

Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Andre bølge

Tirsdag kveld uttalte direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til NRK-programmet «Dagsnytt 18» at det var nødvendig å innføre nye tiltak mot smittespredningen, og at hun synes at det var bra at det ble innført tiltak på mandag.

- Vi ser nå en betydelig smitteøkning, som vi for så vidt har fryktet og til dels forventet. Men det skjer akkurat nå. Og nå når vi samler opp tallene som vi skal presentere i vår ukerapport onsdag, så er det helt tydelig en betydelig økning siste uke, sa Stoltenberg til NRK.

- Men fortsatt så er vi langt unna en andre bølge?

- Det vet vi ikke, ettersom dette kan være begynnelsen på en andre bølge. Men planen er å ikke få en andre bølge, og få kontroll på den smittespredningen og den økningen som nå skjer, så fort som mulig.

Smittetall uke 43

Folkehelseinstituttets foreløpige smittetall for uke 43:

Mandag 19. oktober: 219

Tirsdag 20. oktober: 188

Onsdag 21. oktober: 221

Torsdag 22. oktober: 285

Fredag 23. oktober: 358

Lørdag 24. oktober: 219

Søndag 25. oktober: 173

NB! Tallene ble hentet onsdag morgen omkring klokka 08.00.

Rapporter

I helga redegjorde Folkehelseinstituttet for noen av endringene fra mars til nå i sin rapport til Helsedirektoratet.

«Oversikten over utviklingen av den epidemiologiske situasjonen er mye bedre enn i mars-april og forbedres løpende. Kapasiteten til å håndtere smitte og coronasykdom er betydelig bedre i sykehus og i kommunene», skrev Folkehelseinstituttet i rapporten.

Helsedirektoratet fremmet et dystert, mulig scenario i sin rapport til Helse- og omsorgsdepartementet.

«I vårt naboland Sverige, som de siste to månedene har hatt smittenivåer ikke veldig langt fra de norske når man regner ukentlige påviste tilfeller per capita, rapporteres det nå om sprengt intensivkapasitet blant annet ved Uppsala universitetssykehus», skrev Helsedirektoratet og fortsatte:

«Dette viser at vi ved fortsatt smittestigning i Norge ikke nødvendigvis er veldig mange uker unna en situasjon som er mer lik inngangen til mars måned.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer