DRIVER INFORMASJON: Idrettspresident Børre Rognlien besøkte Høyres landsmøte på Gardermoen denne helga, for å drive informasjon om OL-søknaden. Her snakker han med stortingspolitiker Linda Hoftstad Helleland. Foto: Kjetil Magne Sørenes
DRIVER INFORMASJON: Idrettspresident Børre Rognlien besøkte Høyres landsmøte på Gardermoen denne helga, for å drive informasjon om OL-søknaden. Her snakker han med stortingspolitiker Linda Hoftstad Helleland. Foto: Kjetil Magne SørenesVis mer

Massiv OL-motstand i Høyre

Idrettspresidenten på Høyre-landsmøtet for første gang på 10 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De som fortsatt håper på regjeringens ja til Oslo-OL i 2022, har måtte sette sin lit til Høyre etter at Frp sa nei forrige helg.

Idrettspresident Børre Rognlien er blant dem. Lørdag dukket han opp på Høyres landsmøte, som avholdes på Gardermoen denne helga. 

Det kan bli en bomtur. OL-motstanden i Høyre er nemlig massiv, viser en epost-undersøkelse Dagbladet har gjennomført blant partiets tillitsvalgte. Et solid flertall på 56,3 prosent har svart nei på spørsmålet om Høyre bør gå inn for statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Et mindretall på 33,9 prosent svarer ja. Resten vet ikke.

Undersøkelsen er besvart av 923 av Høyres tillitsvalgte, høyt og lavt i partiet. 

Heidi Norby Lunde, som representerer Oslo på Stortinget, har markert seg som en av Høyres mest ihedrige OL-mostandere. Hun mener først og fremst at det er for dyrt, og viser til OL-arrangementenes 50-årige historikk der hvert eneste OL har sprengt budsjettet.

- Og dersom OL er den eneste måten å få til byutvikling i Oslo så har politikerne ikke gjort jobben sin. Og hvis dette er eneste måten å få penger til infrastruktur fra staten, så er det mistillit til egen regjering, sier hun til Dagbladet.

Og med en viss ironi legger hun til:

- Om tilhengerne vinner, så ser jeg frem til å drive fire valgkamper, hvorav to lokalvalg, hvor Høyre-folk må svare på hvorfor de har råd til OL, men ikke til sykehjemsplasser i kommunen.

Intens lobby-innspurt Rognlien er Høyre-medlem, og har hatt flere verv for partiet tidligere. Men som øverste leder av det partipolitiske nøytrale Norges Idrettsforbund har han holdt seg borte fra landsmøtet de siste 10 årene. I år gjør han et unntak, med idrettstyrets godkjenning - selv om Høyres landsmøte ikke skal behandle noe forslag knyttet til OL.

- Denne gangen sa styret at de absolutt mente at jeg burde dra på landsmøtet, ikke minst for å snakke med flest mulig mennsker. Rett og slett. Vi er jo veldig tilfreds med at OL-saken ser ut til å havne i Stortinget. Vi tolker jo Erna klart sånn, sier Rognlien med henvisning til statsminister Erna Solbergs (H) uttalelser til Aftenposten der hun åpner for å sende OL-saken til Stortinget med dissens fra Frp.

På avisa spørsmål om hun kan leve med dissenser fra Frp-statsrådene - hvis et OL-ja får bred tilslutning i Stortinget, svarer hun:

-Ja, i alle fall kan vi ikke utelukke at sånne ting kan skje. Men jeg vil understreke at Høyre ikke har tatt standpunkt til OL. Så det er ikke sikkert det blir behov for noen dissens i det hele tatt.

LES OGSÅ: OL kan bli avgjort denne helga

Driver informasjon Til Dagbladet sier Rognlien at han er på landsmøtet for å snakke med folk, og «for å gi annerkjennelse for at Høyre bidrar til at OL-saken kommer til Stortinget».

- Jeg er her for å takke, og for å informere de som måtte ønske å snakke med meg, sier han.

- Dere er avhengig av Høyre og Ap i tospann, etter at Frp sa nei forrige helg?

- Frp og SV har flagget at de er negative. men så vidt vi forstår, når vi foretar et enkelt regnestykke, er det fortsatt 130 stortingsreprsentanter som ikke er bundet. Og det er jo et betydelig flertall, hvis du får mange av dem.

Om resultatet fra Dagbladets undersøkelse sier han:

- Det er nesten alle de som er negative, som svarer først. Men det betyr også at vi har en stor jobb å gjøre i forhold til å drive informasjon. Det er norsk idrett som ønsker dette her. Det er ikke styret, eller meg. Det er bredden av norsk idrett, så bredden av norsk idrett må engasjere seg overfor sine politikere uansett parti.
 
Ap og Høyre avgjør Etter det Dagbladet forstår, regnes det imidlertid fortsatt som lite sannsynlig at Solberg (H) og Høyre vil fremme en sak til Stortinget der Høyre overkjører regjeringespartneren Frp. Samtidig er det lite trolig at Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å si ja på egenhånd.

- Det har vi ikke tatt stilling til, men jeg kan ikke tenke meg at vi gjør det. I en så stor og viktig sak må vi anta at regjeringen forankrer sitt standpunkt i støttepartiene, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Erna Solberg har dessuten understreket at hun mener et ja til Oslo-OL-krever bred politisk støtte på Stortinget.  

Oslos søknad om økonomisk statsgaranti for å arrangere vinterlekene i hovedstaden er nå til behandling i regjeringen. Til høsten skal Stortinget etter planen ta stilling til regjeringens anbefaling om hvorvidt et OL i 2022 skal få statlig tilskudd og garanti.

Verken Ap eller Høyre har formelt tatt stilling til om partiene er for eller mot OL. Begge partienes stortingsgrupper - som sammen har rent flertall på Stortinget - er delt i spørsmålet.

- Vi avventer regjeringens behandling. Det er ennå en del ting som ikke er kjent, blant annet om kostnadsfordelingen mellom stat og kommune, har Ap's kulturpolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, uttalt til Dagbladet.

Kulturministeren ikke overrasket I regjeringen er det kulturminister Thorhild Widvey (H) som nå har fått Oslos OL-søkad på sitt bord. Hun vil ikke si at den massive motstanden i hennes eget parti er kroken på døra for OL i Oslo.

- Det er jo ikke så veldig overraskende når vi vet at nasjonale målinger viser at om lag seks av ti er imot. Det er motstandere i alle partier, og det er tilhengere i alle partier, sier hun til Dagbladet.

Hun viser til at det er regjeringen og Stortinget som skal beslutte dette, selv om de forholder seg til sine lokale lag.

- Det er jo kostnadsbildet som blir avgjørende her, og det er ennå ikke klart. Det har kommet en søknad og en kostnadsvurdering. Men nå driver jo vi og forhandler med Oslo kommune om kostnadsfordelingen, og vi må jo få alle faktaene på bordet før vi kan ta stilling.

- Mener du det var prematuert av Frp å si nei allerede nå?

- Det vil jeg ikke ha noe synspunkt på. Jeg bare forsvarer hvorfor Høyre har ventet med saken. Det har ikke vært noe krav i partiet om at dette skulle opp på landsmøtet i år.

OL-MOTSTAND: Slik svarte Høyres tillitsvalgte på spørsmålet: Syns du Høyre bår gå inn for statsgaranti for OL i Oslo i 2022. Epost-undersøkelsen er besvart av 923 av Høyres tillitsvalgte, høyt og lavt i partiet.
OL-MOTSTAND: Slik svarte Høyres tillitsvalgte på spørsmålet: Syns du Høyre bår gå inn for statsgaranti for OL i Oslo i 2022. Epost-undersøkelsen er besvart av 923 av Høyres tillitsvalgte, høyt og lavt i partiet. Vis mer