Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massiv priskrig bidrar til rentekutt

Priskrigen som utspiller seg i dagligvarebransjen før påske trekker inflasjonen klart ned.

Eva Tennefoss:  Prisjegeren for Coop Extra følger med på utviklingen i dagligvarebutikkene. Foto: Jørgen Hyvang, Finansavisen
Eva Tennefoss: Prisjegeren for Coop Extra følger med på utviklingen i dagligvarebutikkene. Foto: Jørgen Hyvang, Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Smågodt og appelsiner kan gjøre rentejobben lettere for sentralbanksjef Øystein Olsen, skriver Finansavisen onsdag.

I februar steg inflasjonen uventet til 3,1 prosent og kjerneinflasjonen ble hele 3,4 prosent. En viktig grunn var tidenes største prishopp på matvarer, 3,4 prosent fra januar.

Rentekutt torsdag? I morgen er det trolig duket for et rentekutt til 0,50 prosent, og de fleste analytikere tror Norges Bank åpner døren for i hvert fall ett rentekutt til.

Disse ekstra rentekuttene for å holde kronen svak kan bli vanskeligere å gjennomføre, hvis tendensen til stigende inflasjon skulle holde seg.  Men om det skjer, skyldes det neppe matprisene, slår Finansavisen fast.

«Gule priser» før påske De siste ukene har det vært en mye omtalt priskrig på smågodt i dagligvarebutikkene. Det er bare toppen av isfjellet. En lang rekke varer har fått betydelige priskutt utover våren, og det topper seg med priskrig på «alt gult» nå før påske.

- Har dere nøyd dere med priskutt på noen få, synlige produkter?
- Nei, det er ingen tvil om at priskuttene er nok til å gi et klart samlet prisfall. Vi øker ikke prisene på andre varer bevisst for å kompensere for dette. Det er det ingen som tør. Vi er under lupen fra kundene, Konkurransetilsynet, VGs matbørs og konkurrentene, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge til Finansavisen.

SSB følger med Hvis prisene på frukt, grønt, sjokoladevarer og diverse «påskevarer» er 30 prosent under normalt, er allerede gjennomsnittsprisene på matvarer ned nær 10 prosent, slik de måles i SSBs konsumprisindeks.   

Flere nyheter: - Dette er gode steder for kjøp av utleiebolig
105 kvm i Ullevål Tårn gikk for 11,23 millioner kroner
150 kvm solgt for 19 mill - gikk 40 prosent over takst