Massiv støtte til Ali Gholam

En protestbølge mot utvisningen av Gholam-familien bygger seg opp. Det går mot en knallhard helg med demonstrasjoner og protestrop. Amnesty retter flengende kritikk mot at regjeringen ikke tar til hensyn familiens tilknytning til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går åpnet Justisdepartementet for at familien kan utsette utreisen fra Norge mandag. Som motytelse må imidlertid familien avgi en skriftlig erklæring på at de vil forlate landet uten bråk på et seinere tidspunkt. Utspillet skal familien sammen med advokat Trond Romstad ta stilling til i løpet av helga.

I går formiddag viste om lag 300 streikende skoleelever ved Valler videregående skole i Bærum sin avsky mot at Gholam-familien må forlate landet.

Elevene nekter å godta at klassekameraten Ali Gholam ikke får muligheten til å fullføre videregående skole i Norge. I dag fortsetter de sine taktfaste protestrop utenfor Stortinget.
- Alle vet hva en utdannelse betyr. Nå er det på tide at myndighetene viser medlidenhet og fleksibilitet overfor Ali og hans familie, sier en opprørt og engasjert elevrådsleder Ingrid Schübler Jacobsen.

Massiv kritikk

- Elevene viser et beundringsverdig engasjement og ekte medmenneskelighet i denne viktige saken. Det er strålende, sier rektor Erik Andresen.

Regjeringens utvisningsvedtak kom sist tirsdag. Den offisielle begrunnelsen for utkastelsen er at familiefaren Hussain skal ha løyet om statsborgerskap da han kom til Norge i 1990.

- Løgn blir av våre utlendingsmyndigheter gjort til den største synd. Men løgn bør ikke være Gholam-sakens springende punkt. Familiefaren Hussain Gholam har vært i Norge i sju år. Dette burde i seg selv være tilstrekkelig til permanent opphold i Norge, uavhengig av om det er strid om oppholdsgrunnlaget, sier Per J. Zimmer i Amnesty Norge.

- En humanitær flyktningpolitikk skal tåle at enkelte får opphold i landet selv om det er tvil om asylgrunnlaget, sier Zimmer.
Han er også svært kritisk til myndighetenes hemmelighold av vesentlige dokumenter i saken. Familiens advokat Trond Romstad skal blant annet ha blitt nektet det papiret som norske myndigheter hevder beviser at familien Gholam er pakistanske, ikke afghanske.

Takknemlige

- Dette fratar advokater, organisasjoner og andre en mulighet til å imøtegå myndighetenes beslutningsgrunnlag i asylsaker, understeker Zimmer.

Både Ali og broren Hassan var til stede under elevstreiken på Valler skole i går. Begge var rørt og takknemlige over den varmende støtten.

De smilte tappert, men var tydelig engstelige for hva som venter dem de kommende dagene. Tanken på å bryte flere års vennskap og begynne på nytt i Pakistan er hard for tenåringsguttene.

- Jeg føler at jeg er blitt grillet levende de siste to og et halvt årene. Følelsene mine er i kaos. Folk ser meg smile, men innvendig føler jeg meg som et vrak. Det har vært så utrolig mye, sier 16 år gamle Hassan lavmælt.
Eldstebror Ali er litt mer optimistisk, men også han sover og spiser dårlig for tida.

- Jeg er heldig som har så mange snille medelever. Støtten varmer utrolig godt. Håpet om å få bli i Norge gir jeg aldri opp, sier Ali.