Massiv valgseier for Kasakhstans president

Men opposisjonen mener det skyldes valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kasakhstans sittende president Nursultan Nazarbajev har med overveldende flertall av stemmene vunnet sju nye år i presidentstolen. Dette viser prognoser, ifølge BBC News.


Nazarbajev har ifølge valgkommisjonen fått 91 prosent av stemmene.

- Ikke regelmessig

Opposisjonen hevder at det forekom «flere brudd på reglene» under valget. Tidligere valg i Kasakhstan har verken vært frie eller rettferdige, ifølge den britiske kanalen.

Omtrent 450 observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europaparlamentet som har overvåket valget, skal holde en pressekonferanse seinere i dag, der de feller dom over det kasakhstanske valget.

President Nazarbajev uttalte i går at alle de fem presidentkandidatene har hatt like forhold og lik tilgang til media under valgkampen.

Regjeringskontrollert

Men analytikere ved et institutt i Almaty sier at presidentens utfordrere hadde svært begrenset medieeeksponering under valgkampen. De kasakhstanske mediene er for en stor del under kontroll av regimet.

Opposisjonskandidatene har klaget over at det ikke hadde noen mulighet til å få fram budskapet sitt til velgerne.

Presidentvalget ses på som en viktig prøve på hvorvidt den svære tidligere sovjetrepublikken beveger seg i retning mer politisk åpenhet.

FULL KONTROLL: Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev.