Massive angrep mot Bagdad

Mer enn 40 eksplosjoner hørtes i Iraks hovedstad i morgentimene. Den nasjonale tv-stasjonen ble truffet, og nå løyer sandstormen som har bremset det endelige angrepet på Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De allierte styrkene fortsetter å hamre løs på Bagdad. I morgentimene i dag hørtes over 40 eksplosjoner i og rundt Bagdad. Blant det som ble truffet var den nasjonale tv-stasjonens hovedkvarter, melder Reuters. Sendingene forsvant fra lufta en stund, men skal nå være oppe igjen, men med betydelig dårligere kvalitet. BBC regner med at det dreier seg om en reserveløsning. Det skal også ha vært hørt bomber ved informasjonsministeriet.

TV er en svært viktig kanal for Saddam Hussein. Det via tv-kjermen han oppildner folk og gir ordre. I går oppfordret han klanledere til å «bekjempe fienden hvor han enn er».

Også rundt de sørllige delene av byen høres eksplosjoner. De allierte styrkene skal ikke ha nærmet seg Bagdad særlig mye fra i går, og står rundt 80 kilometer fra byen. Men nå har sandstormen lettet og gjør et eventuelt angrep på byen lettere.

Angrepene mot Bagdad følger kraftige kamper i byen Najaf hvor minst 150 irakere skal være drept. Det er foreløpig ikke meldt om amerikanske eller britiske omkomne. Britiske styrker fortsetter å angripe militære mål i Basra for å opprette en korridor slik at nødhjelp kan slippe fram til innbyggerne. Det er akutt mangel på rent vann og mat, og hjelpeorganisasjoner frykter at 100.000 barn vil dø av sykdommer dersom de ikke får hjelp.

LADER: Lisa Jones gjør klar en av bombene til det amerikanske flyvåpenet.
OPPRØR: Enkelte av innbyggerne i Basra gjorde i går opprør mot Saddam Hussein.