Massive krisemøter om Syria-angrep nå i kveld

Men mangler håndfaste beviser for at al-Assad sto bak gassangrepet.

KRIGSFORBRYTELSE: «Dette handler om storskala-bruk av kjemiske våpen og vårt svar på en krigsforbrytelse - ingenting annet», sa David Cameron under krisemøtet i det britiske Underhuset i dag. Foto: REUTERS
KRIGSFORBRYTELSE: «Dette handler om storskala-bruk av kjemiske våpen og vårt svar på en krigsforbrytelse - ingenting annet», sa David Cameron under krisemøtet i det britiske Underhuset i dag. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd er ifølge flere medier innkalt til et hastemøte om Syria-krisen nå i kveld klokka halv ni, etter initiativ fra president Bashar al-Assads fremste støttespiller Russland.

Det skjer etter at Underhuset i det britiske parlamentet i dag har vært samlet for å finne en reaksjonsform mot det statsminister David Cameron er «overbevist» om var et gassangrep iverksatt av det syriske regimet den 21. august.

Og i USA har Det hvite hus kalt inn til en briefing om Syria-krisen, også den nå i kveld, for nøkkelpersoner i senatet og Representantenes hus fra begge partier. Heller ikke president Barack Obama er  i tvil om hvem som er ansvarlig for gassangrepet mot Zamalka nær Syrias hovedstad Damaskus.

Bevismangel
Foreløpig er likevel problemet mangelen på entydige beviser for at det er Syrias president Bashar al-Assad som står bak det brutale gassangrepet.

Ifølge britenes etterretningstjeneste døde minst 350 mennesker, mens opprørsledere sier at tallet er over 1300.

«Dette er ikke som Irak», sa Cameron til de britiske parlamentarikerne.

«Det handler ikke om å invadere, ikke om regimeendring eller om å arbeide tettere med opposisjonen», sa han i følge BBC.
«Det handler om storskala-bruk av kjemiske våpen og vårt svar på en krigsforbrytelse - ingenting annet», sa Cameron.

Han var bekymret for at gassangrepet var en slags prøveballong fra Bashar al-Assad. Cameron frykter at den syriske presidenten vil tro at han kan fortsette å bruke slike våpen ustraffet hvis det ikke kommer en kraftig internasjonal straffeaksjon.

Må vente
Det virker idag likevel usannsynlig at britene vil sette igang noe angrep før FNs våpeninspektører har avlevert sin rapport, trolig på lørdag.

Ingen vil ha en gjentakelse av det som skjedde da Irak ble invadert på bakgrunn av det som viste seg å være sviktende beviser for masseødeleggelsesvåpen.

«La oss ikke late som det finnes en rykende bit av etterretningsopplysninger som kan løse problemet», sa Cameron.

NTB meldte ikveld at møtet i

Om et forslag om å angripe likevel skulle komme opp på møtet i FNs sikkerhetsråd i kveld, ventes Russland å sette en effektiv stopper for noe slikt. Det er Russland som skal ha bedt om kveldens møte.

USA anklager al-Assad I USA er ordbruken minst like klar som i Storbritannia på at det syriske regimet står bak gassangrepet, men det er heller ikke der tatt noen beslutning om hvilken form den internasjonale straffereaksjonen bør få.

President Barack Obama fester overhodet ingen lit til al-Assads påstand om at opprørerne står bak.

«Vi har sett på alle beviser, og vi tror ikke at opposisjonen hadde kjemiske våpen av den typen», sa han ifølge CNN på PBS NewsHour i går onsdag.

«Vi har konkludert med at den syriske regjeringen gjennomførte angrepene. Og hvis det er slik, må det få internasjonale konsekvenser», sa Obama, men føyde til at det ikke er tatt noen beslutning om et militært angrep på Syria.