DAGBLADETS AVSLØRINGER: I etterkant av Dagbladets avsløringer bestemte Oslo kommune å gjøre en revisjon av samtlige renholdsfirmaer de har rammeavtale med. Nå har Dagbladet fått tilgang til rapporten og resultatet er nedslående.
DAGBLADETS AVSLØRINGER: I etterkant av Dagbladets avsløringer bestemte Oslo kommune å gjøre en revisjon av samtlige renholdsfirmaer de har rammeavtale med. Nå har Dagbladet fått tilgang til rapporten og resultatet er nedslående.Vis mer

Massive lovbrudd blant 13 av 14 selskaper

Oslo kommune har avdekket omfattende lovbrudd blant deres vaskefirmaer etter Dagbladets avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tretten av fjorten selskaper Oslo kommunen har avtale med begikk avtalebrudd med Oslo kommune. Det kommer fram i en ny revisjonsrapport Dagbladet har fått tilgang til. Her er noen av avtale- og lovbruddene:

• I ti tilfeller avdekket man avvik i tjenestepensjon, arbeidsavtaler, brudd på arbeidstidsbestemmelsene, lavere timelønn enn tariffavtale, manglende overtidsbetaling, manglende skattetrekk og skattekort, feil utbetaling av feriepenger, feil vedrørende betaling og timetall, feil i fakturering og prisjustering og feil vedrørerende forskudstrekk og arbeidsgiveravgift. Oslo kommune sier de nå vil si opp kontraktene med disse selskapene.

• I tre tilfeller er det avdekket avvik i forhold til punkter omkring helse, miljø og sikkerhet (HMS), manglende skatte- og timelister og skattetrekk. Her har Oslo kommune bedt om at selskapene retter opp forholdene.

Les hele rapporten her!

Dagbladets avsløringer Det var i etterkant av Dagbladets avsløringer tidligere i år Oslo kommune bestemte seg for å gjennomføre en revisjon av samtlige renholdsfirmaer de har rammeavtale med.

I januar og februar i år avslørte Dagbladet at renholdere vasket for Oslo kommune for langt under tariff. Blant annet avdekket Dagbladet at Adecco-vikarer vasket Oslo-skoler for helt ned til 115 kroner timen - dette er 33 kroner under lovpålagt tariffnivå. Siden Adecco hadde kontrakt om levering av vikarer er de ikke gransket i denne rapporten. Adecco har nå løftet alle sine renholdere opp på tariffnivå.

LUSELØNN: kunne Dagbladet avsløre at renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn - helt ned til 104,25 kroner i timen. Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148,56 kroner i timen.
LUSELØNN: kunne Dagbladet avsløre at renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn - helt ned til 104,25 kroner i timen. Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148,56 kroner i timen. Vis mer

Senere avslørte Dagbladet at renholderne på Sogn videregående fortsatt jobbet for langt under tariff, etter at Oslo kommune allerede i 2009 avdekket grov underbetaling ved skolen.

Vil ikke navngi selskap Rapporten opplyser ikke om hvilke selskaper som har brutt loven, men her er en oversikt over de 14 selskapene som har avtale med Oslo kommune.

- Inntil denne prosessen er sluttført ønsker vi ikke å identifisere den enkelte leverandør som er omtalt i rapportene, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommunes utviklings- og kompetanseetat til Dagbladet. Han vil heller ikke navngi det ene selskapet som hadde rent mel i posen.

Rapporten bekrefter det Dagbladet tidligere har skrevet om at flere av de ansatte har blitt betalt under tariff-nivå. Laveste observerte timelønn er 123 kroner.

282,5 timer i måneden Rapporten, som er utarbeidet av revisjonsselskapet BDO, har funnet grove brudd på arbeidstidsbestemmelsen:

«På det meste fant vi at en arbeidstaker hadde arbeidet i alt 282,5 timer på en måned», skriver revisjonsselskapet.

Videre skriver de at «to leverandører har hatt en arbeidstaker som har arbeidet hver dag en hel måned uten arbeidsfri». I tilegg har de avdekket at enkelte ikke fører timelister, at overtid ikke registreres. «For to virksomheter fant vi også systematisk avvik når det gjaldt manglende overtidsbetaling», skriver BDO.

Manglet arbeidskontrakter I tillegg viser rapporten at tre arbeidstakere arbeidet mer enn syv dager sammenhengende uten 35 timers sammenhengende arbeidsfri i perioden. I disse tilfellene var ikke overtid betalt. Hos fem leverandører fant de brudd på arbeidstidsbestemmelse. Enkelte av disse virksomhetene praktiserte ikke utbetaling av overtid.

Revisjonen viser også store mangler når det gjelder arbeidskontrakter. I fire tilefeller hadde ikke arbeidstaker arbeidskontrakt. Ved to tilfeller manglet arbeidskontrakten signatur og ved ett tifelle var arbeidskontrakten signert fem måneder etter ansettelsen.

RYDDET IKKE OPP: I januar avslørte Dagbladet at renholderne på Sogn videregående fortsatt jobber for langt under tariff, etter at Oslo kommune allerede i 2009 avdekket grov underbetaling ved skolen.
RYDDET IKKE OPP: I januar avslørte Dagbladet at renholderne på Sogn videregående fortsatt jobber for langt under tariff, etter at Oslo kommune allerede i 2009 avdekket grov underbetaling ved skolen. Vis mer
SOSIAL DUMPING: Flere Oslo-politikere mente Oslo kommune drev med sosial dumping etter Dagbladets avsløringer.
SOSIAL DUMPING: Flere Oslo-politikere mente Oslo kommune drev med sosial dumping etter Dagbladets avsløringer. Vis mer