Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massive ødeleggelser etter supertyfonens herjinger

Haiyan er anslått å være den verste tyfonen som har truffet land noen sinne.

STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet viser store ødeleggelser etter at supertyfonen Haiyan rammet byen Tacloban i provinsen Leyte. Millioner av mennesker er på flukt fra det voldsomme uværet. Foto: Reuters/ABS-CBN/NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet viser store ødeleggelser etter at supertyfonen Haiyan rammet byen Tacloban i provinsen Leyte. Millioner av mennesker er på flukt fra det voldsomme uværet. Foto: Reuters/ABS-CBN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorolog og orkanekspert Jeff Masters ved Wheather Channel-eide Wunderground.com anslår at supertyfonen Haiyan er den sterkeste tropiske syklonen som har truffet land noen sinne.

Ved 4.20-tida norsk tid hadde tyfonen truffet land for fjerde gang, ifølge avisa Sun Star.

Det kraftige uværet har sørget for at millioner av mennesker er på flukt, melder nyhetsbyrået Reuters. Supertyfonen traff land i natt, og det ble umiddelbart meldt om store ødeleggelser.

På telefon fra Tacloban i provinsen Leyte på Filippinene kunne norske Erlend Johansen fortelle Dagbladet om store ødeleggelser på barnehjemmet organisasjonen Streetligh driver i byen.

MILLIONER PÅ FLUKT: Millioner av mennesker er på flukt fra uværet. Foto: AP Photo/Nelson Salting/NTB Scanpix
MILLIONER PÅ FLUKT: Millioner av mennesker er på flukt fra uværet. Foto: AP Photo/Nelson Salting/NTB Scanpix Vis mer

- Vi er nå i en del av bygget som er laget av sement. Vi fokuserer nå på å berolige barna. Mange av dem vi jobber med har allerede traumer, så vi prøver å få dem til å sove seg gjennom dette, sa Johansen i natt norsk tid.

Slik ble den verst Like før uværet traff land skal vindhastigheten vært på mellom 315 og 320 kilometer i timen. Hastigheten skal ved 4.20-tida være redusert til 296 kilometer i timen, men har vindkast på opptil 361 kilometer i timen.

- Det er så sterkt som tropiske sykloner kan bli på jorda. Haiyan har blitt så sterk fordi alle forutsetninger er tilstede, sier seniorforsker Brian McNoldy ved Universitetet i Miami til LiveScience og forklarer:

For det første fikk den danne seg i åpent hav, og hadde dermed ingen landmasse som hindret den fra å danne et symmetrisk sirkelmønster, noe som bidrar til syklonens form og for at den kan samle damp.

For det andre er det varme havtemperaturer (rundt 30 grader) i området, også dypt i havet. Kaldere temperaturer hadde begrenset syklonen, ifølge McNoldy.

For det tredje er det svært lite «vindskjær» i området. Vindskjær er forskjeller i vindstyrke eller vindretning, og kan hindre sykloner i å bli sterke.

20 tyfoner årlig Filippinene blir truffet av gjennomsnittlig 20 tyfoner i løpet av et år. For to år siden omkom rundt 1200 personer som følge av tyfonen Washis herjinger. Tyfonen Bopha la i fjor tre kystbyer i grus på øya Mindanao. 1100 personer ble drept.

Orkanen Camille har hittil hatt rekorden som den sterkeste tyfonen, syklonen eller orkanen til å treffe land. Da den traff Mississippi i 1969 hadde den en vindhastighet på 305 kilometer i timen.

VERDENS STERKESTE: Det anslås at supertyfonen Haiyan er den sterkeste tropiske syklonen som noen sinne har truffet land. Her er Haiyan til høyre og til sammenligning orkanen Katrina, som rammet New Orleans hardt i 2005, til venstre. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix
VERDENS STERKESTE: Det anslås at supertyfonen Haiyan er den sterkeste tropiske syklonen som noen sinne har truffet land. Her er Haiyan til høyre og til sammenligning orkanen Katrina, som rammet New Orleans hardt i 2005, til venstre. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer