Massive overgrep i Honduras etter kuppet

Honduras har oppled en rekke politiske drap, forsvinninger og fengslinger siden president Manuel Zelaya ble styrtet av de militære i slutten av juni.

OVERGREP: Her støttespillere av den avsatte presidenten Manuel Zelaya i demonstrasjoner tidligere i juli.  EPA/ROBERTO ESCOBAR
OVERGREP: Her støttespillere av den avsatte presidenten Manuel Zelaya i demonstrasjoner tidligere i juli. EPA/ROBERTO ESCOBARVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en foreløpig rapport fra en gruppe utsendinger fra menneskerettighets- grupper i flere land, blant dem organisasjonen Ibis i Danmark, skriver Politiken.

 

Lederen for partiet Union Democrática, Ramón García, ble halt ut av en buss og skutt på åpen gate, fagforeningslederen Roger Ivan Bados led samme skjebne etter å ha blitt hentet i sitt hjem og aktivisten Vicky Hernández Castillo fikk en kule i øyet før han ble kvalt til døde.

Dette er bare noen av utallige overgrep mot kuppmotstandere og kritiske medier som har funnet sted siden president Manuel Zelaya ble styrtet 28. juni, heter det i rapporten.

Systematiske brudd

Man har kunnet konstatere «alvorlige og systematiske brudd på menneskerettighetene i Honduras etter statskuppet», lyder konklusjonen.

Rapporten beskriver i detalj hvordan de nye makthaverne, med henvisning til unntakstilstanden, har slått ned på opposisjonen, fagbevegelsen og en rekke medier som stilte seg kritiske til kuppet.

Journalisten Gabriel Fino Noriega fra Radio Estrelar ble drept av sju skudd da han forlot redaksjonen i byen Atlántida 3. juli, og mange andre journalister har mottatt drapstrusler.

Dødsskvadroner

En rekke medier er stengt av myndighetene, og folk som har dristet seg til å kritisere kuppmakerne har ganske enkelt forsvunnet.

Øyenvitner forteller hvordan mange er hentet av folk i politiuniform, og noen har senere dukket opp som lik.

I utkanten av hovedstaden Tegucigalpa er det funnet lik på det samme stedet som halvmilitære dødsskvadroner dumpet lik på under militærdiktaturet på 1980-tallet.

Minst 1.275 kuppkritikere er kastet i fengsel, og hundrevis av andre har mottatt drapstrusler.

Næringslivstopper

- Vi har konstatert at det ikke er noen beskyttelse å hente fra de institusjoner som i henhold til grunnloven har ansvaret for å beskytte innbyggerne, heter det i rapporten.

Halvmilitære grupper, ofte iført militære uniformer, samarbeider åpent med forsvaret i landet, understrekes det videre.

- De halvmilitære består av sivile som tilsynelatende er knyttet til narkotikahandlere og de private vaktstyrkene til flere ledende næringslivstopper, slår rapporten videre fast.

Kirken medvirket

Hans Peter Dejgaard fra den danske menneskerettsorganisasjonen Ibis og de andre utsendingene legger ikke skjul på sin bestyrtelse over at både den katolske kirken og protestantiske menigheter i Honduras åpenlyst støttet kuppet og siden aktivt har sluttet opp om kuppmakerne. Kritiske prester er samtidig kastet i fengsel.

Kuppmakerne har også lansert en skremselskampanje der det hevdes at nabolandet Nicaragua står klare til å invadere Honduras, og det har også funnet sted en arrestasjonsbølge mot nicaraguanere som bor og arbeider i landet.

Ingen av de pågrepne har fått tilgang til forsvarer eller anledning til å prøve sin sak for en domstol.

- Mange av de pågrepne er immigranter, arbeidere eller solide samfunnsborgere, heter det i rapporten som nå finleses av blant andre EU.

(NTB)