Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massive protester mot grusomhetene i Guinea

Soldater i alkoholrus dreper og terroriserer landets innbyggere, forteller øyenvitner.

RØFF BEHANDLING: Militærjuntaen i Guinea får kritikk etter at over 150 demonstranter døde i går. Foto:AFP/ SEYLLOU
RØFF BEHANDLING: Militærjuntaen i Guinea får kritikk etter at over 150 demonstranter døde i går. Foto:AFP/ SEYLLOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Verdenssamfunnet fordømmer militærjuntaen i Guinea for angrepene på politiske motstandere. Soldater i alkoholrus dreper og terroriserer landets innbyggere, forteller øyenvitner.

Nærmere 160 mennesker er drept i sammenstøtene de siste dagene, og over 1.250 er skadd, ifølge en lokal menneskeretts- organisasjon.


Uroen fortsatte i dag

Uroen fortsatte tirsdag, da en tenåring skal ha blitt drept av soldater i nye sammenstøt i hovedstaden Conakry.


Øyenvitner forteller at soldatene i byen plyndrer butikker, slår folk, voldtar og begår andre overgrep.


- Vi så soldater skyte mot ryggen til ungdommer som løp. Én ble truffet og falt, forteller en innbygger i byen til nyhetsbyrået AFP.


Den amerikanske menneskeretts- organisasjonen Human Rights Watch (HRW) opplyser at øyenvitner har fortalt at sikkerhetsstyrkene mandag kledde av flere kvinnelige demonstranter og voldtok dem i gatene. Et annet øyenvitne forteller at soldatene brukte kniv og bajonetter mot demonstrantene.


Fjernet spor?
SKADD: Denne demonstranten var en av de hardt skadde etter sammenstøtet med militærjuntaen i får. Foto: REUTERS/Reuters TV
SKADD: Denne demonstranten var en av de hardt skadde etter sammenstøtet med militærjuntaen i får. Foto: REUTERS/Reuters TV Vis mer

Ifølge tall som Den guineanske menneskerettsorganisasjonen har fått fra sykehus i området, ble minst 157 mennesker drept av regjeringsstyrkene mandag. Politikilder har tidligere opplyst at 87 personer drept i sammenstøtene.


Partiet Unionen av republikanske styrker, som tilhører opposisjonen, hevder at soldater har fjernet noen av de drepte fra gatene i Conakry, trolig for å holde det virkelige dødstallet skjult for omverdenen.


Opposisjonspolitikeren Mutarr Diallo sier at han selv så soldater voldta kvinner med rifleløp under mandagens protestaksjoner. Diallo ble arrestert under protestene, men satt fri tirsdag morgen.


- Har ikke kontroll

Situasjonen i det vestafrikanske landet er blitt mye mer spent etter ryktene om at militærleder Moussa «Dadis» Camara, som tok makten i et kupp i desember fjor, kanskje vil stille til presidentvalget 31. januar i år.


Mandag samlet mange tusen mennesker seg utenfor et stadion i Conakry for å protestere mot juntastyret. Demonstrantene ble møtt av et massivt oppbud av sikkerhetsstyrker.


Camara hevder imidlertid at han ikke har kontroll over soldatene som har begått ugjerningene.


PRØVER Å RØMME: Mennesker løper fra et stadium under demonstrasjonene i Conakry i Guinea i går. Foto: REUTERS/Reuters TV
PRØVER Å RØMME: Mennesker løper fra et stadium under demonstrasjonene i Conakry i Guinea i går. Foto: REUTERS/Reuters TV Vis mer

- De soldatene som har begått disse grusomhetene er ukontrollerbare elementer i hæren. Selv jeg, statslederen, er ikke i stand til å kontrollere disse elementene, sa han til Radio France International, mandag kveld.


Fordømmelse

Den afrikanske union (AU), USA, EU og regjeringen i nabolandet Senegal har alle kritisert voldsutviklingen i landet på det sterkeste.

AU fordømte tirsdag det de kaller er tilfeldig angrep på sivile og oppfordrer myndighetene i landet til å respektere ytringsfriheten og retten til å arrangere demonstrasjoner og møter.


AU suspenderte for øvrig Guinea fra unionen da Camara tok makten i kuppet i desember i fjor.

EUS utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, krever at landet øyeblikkelig må sette fri fengslede politiske ledere.

HRW er også klar i sin dom.


- Guineas ledere skulle beordre en umiddelbar stans i disse angrepene mot demonstrantene og stille de ansvarlige bak ugjerningene for retten, sier HRW-medarbeider Corrine Dufka.

(NTB)

TIL ANGREP: Opprørspoliti og militærjuntaen skal ha skutt mot demonstrantene i går. Flere skal ha fått skudd i ryggen da de prøvde å flykte. Foto: AFP/ SEYLLOU
TIL ANGREP: Opprørspoliti og militærjuntaen skal ha skutt mot demonstrantene i går. Flere skal ha fått skudd i ryggen da de prøvde å flykte. Foto: AFP/ SEYLLOU Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!