Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Massive skogbranner utløst av klimaendringer

Mener forsker i Australia etter tredje varmeste år siden 1910.

 SKOGTBRANNER HERJER:  En forkullet bil blant forkullede eukalyptustrær i et brannherjet utmarksområde med det betegnende navnet One Tree Hill, som ligger i utkanten av Australias vinhovedstad  Adelaide. Foto: BRENTON EDWARDS, AFP/NTB Scanpix.
SKOGTBRANNER HERJER: En forkullet bil blant forkullede eukalyptustrær i et brannherjet utmarksområde med det betegnende navnet One Tree Hill, som ligger i utkanten av Australias vinhovedstad Adelaide. Foto: BRENTON EDWARDS, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjoråret er det tredje varmeste som noensinne er registrert i Australia.

Sju av Australias ti varmeste år er registrert etter 2002.

Det baner vei for tidlig start på skogbrannsesongen, mener forskere.

Skogbranner herjer i tre delstater.

Størst er bekymringen for brannen i Adelaide Hills i delstaten South Australia hvor brannmenn kjemper for å slokke flammene som allerede har ødelagt 26 hjem.

De neste to dagene ventes både høyere temperaturer og mer vind.

Også i Vest-Australia og den sørligøstlige staten Victoria pågår det skogbranner.

0,91 grad over snitt
Samtidig bekrefter den nasjonale værtjenesten Bureau of Meteorology (BOM) at 2014 var «Australias tredje varmeste år siden nasjonale temperaturmålinger startet i 1910».

- Store deler av Australia opplevde temperaturer langt over gjennomsnittet i 2014 med snittstemperaturer som var 0,91 grader celsius høyere det langsiktige gjennomsnittet, sier Neil Plummer ved BOM.

Mens 2013 ble det varmeste året som noensinne er registrert i landet, forble både maksimums- og minimumstemperaturene på et nivå langt over gjennomsnittet i fjor med «hyppige perioder med unormalt varmt vær», opplyser værtjenesten.

 ETTER SKOGBRANN:   David Miller ser over restene av sitt hjem ved  Kersbrook utenfor storbyen Adelaide i delstaten South Australia. Foto: BRENTON EDWARDS, AFP/NTB Scanpix.
ETTER SKOGBRANN: David Miller ser over restene av sitt hjem ved Kersbrook utenfor storbyen Adelaide i delstaten South Australia. Foto: BRENTON EDWARDS, AFP/NTB Scanpix. Vis mer


- Disse varme forholdene, særlig om våren, bidro til nok en tidlig start på skogbrannsesongen, og nylige hetebølger har også bidratt til å øke risikoen for skogbranner, sier Sarah Perkins ved forskningssenteret for klimaendringer ved University of New South Wales.

Perkins mener at rekordvarmen og de ekstreme værforholdene som har forekommet de siste årene er et klart tegn på at klimaendringer finner sted i Australia.

Mest drivhusgass på kloden
Will Steffen fra den australske organisasjonen Climate Council sier det ikke er noen overraskelse at 2014 var det tredje varmeste året i Australia etter 2013 og 2005.

- Klimaendringer gjør Australia varmere og mer utsatt for skogbranner, sier han.

Klimaforsker David Karoly ved universitetet i Melbourne sier at de høye temperaturene i Australia i fjor indikerer et behov for å sette søkelyset på mengden av forurensing fra drivhusgasser, som har fått skylden for klimaendringene.

Australia er blant landene i verden som har høyest utslipp av drivhusgasser per innbygger, men statsminister Tony Abbott har gjentatte ganger benektet at klimaendringene er resultat av menneskelig virksomhet.

Siden Abbotts regjering kom til makten i fjor, har den sløyfet CO2-avgiften og fjernet skatt på inntekter fra kullindustrien

(NTB-AFP).

Lik Dagbladet på Facebook