Massivt angrep mot byen Tikrit

Flere tusen irakiske soldater angriper den ISIL-kontrollerte byen.

Irakiske styrker har innledet et massivt angrep med flere tusen soldater mot byen Tikrit. Opprørere fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tok kontrollen over byen tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
Irakiske styrker har innledet et massivt angrep med flere tusen soldater mot byen Tikrit. Opprørere fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tok kontrollen over byen tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irakiske soldater og stridsvogner har rykket inn i Tikrit, samtidig som Iraks luftforsvar bomber opprørerne. Talsmann for militæret Sabah Numan sier til irakisk TV at minst 120 opprørere er drept i offensiven mot byen, som ligger nord i landet. Det melder CNN.

— En omfattende militæraksjon ble i dag igangsatt for å fjerne ISIL fra Tikrit, opplyser generalløytnant Sabah Fatlawi.

— ISIL-krigerne har to valg. De kan flykte eller bli drept, sier Fatlawi.

Irakiske styrker har de siste dagene gjennomført flere angrep mot opprørere i Tikrit i et forsøk på å gjenerobre byen, som opprørerne fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tok kontrollen over tidligere i juni.

Lørdag bombet også fly fra Iraks luftforsvar den opprørskontrollerte byen Mosul, den nest største byen i landet

Men samtidig som irakiske styrker rykket inn i Tikrit, som er Saddam Husseins fødeby, angrep opprørere fra ISIL en militærbase sør i landet. Sju irakiske soldater ble drept, og 29 ble såret.

Væpnede droner Militærbasen som ble angrepet, ligger bare 85 kilometer sør for den irakiske hovedstaden Bagdad, ved byen Jurf al-Sakhar.

Fredag ble det kjent at USA har begynt å fly væpnede droner over Bagdad for å forsvare amerikanske soldater og diplomater.

USA forsikrer at dronene USA nå opererer over Bagdad, kun er en sikkerhetsforanstaltning for å beskytte amerikanske borgere om det blir nødvendig. De skal brukes til overvåking, ikke offensive operasjoner.

Sistani tar affære Iraks åndelige sjiamuslimske leder, storayatolla Ali Sistani, ber innstendig landets ledere om å samle seg og utnevne en ny statsminister innen fire dager når den nyvalgte nasjonalforsamlingen trer sammen 1. juli.

Oppfordringen kom etter at statsminister Nuri al-Maliki vedgikk at landet trenger politiske løsninger parallelt med en militær offensiv om det skal lykkes å slå tilbake det sunnimuslimske opprøret.

Sistanis intervensjon gjør det vanskelig for Maliki å fortsette å lede en midlertidig regjering og tvinger ham til å enten å bygge en koalisjon eller å gå av.

USA og andre land presser på for en samlingsregjering av alle grupper så snart som mulig for å kunne slå tilbake den ISIL-ledede offensiven.

Kirkuk er kurdisk Men samtidig gjorde kurdernes president det klart at det ikke er noen vei tilbake når det gjelder selvstyret i Kurdistan, og det inkluderer den viktige oljebyen Kirkuk som Peshmerga-styrkene inntok da de irakiske militære trakk seg ut.

Massoud Barzani sa at Bagdad ikke lenger kan nekte å godta kurdernes selvstyre når den irakiske hæren trekker seg ut av områdene den skulle forsvare.

- Vi har ventet tålmodig i ti år på at regjeringen skulle finne en løsning i disse områdene. Det var irakiske styrker i området, og da det oppsto et sikkerhetsvakuum, gikk Peshmerga inn for å fylle vakuumet, sa han.

Kirkuk har alltid vært ansett for å være kurdernes hovedstad, men under Saddam Hussein ble den fylt av sunnimuslimer, og under den nåværende regjeringen er den ikke blitt inkludert i provinsene kurderne styrte over.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer