Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massivt dokumentslipp: Nå kan du selv søke i Panama papers-dokumentene

Lister opp norske navn.

HER STARTET DET:  En anonym kilde ga millioner av dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama city til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Det startet Panama papers-avsløringene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
HER STARTET DET: En anonym kilde ga millioner av dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama city til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Det startet Panama papers-avsløringene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tips oss på 2400@dagbladet.no eller telefon 2400 00 00.

(Dagbladet): Klokka åtte i kveld offentliggjorde det internasjonale journalistnettverket ICIJ en database med Panama papers-dokumenter. Der kan du selv gå inn og søke på hemmelighetene som ble plassert i skatteparadis.

- Databasen vil trolig være den største frigjørelsen av hemmelige offshore-firma og folkene bak dem, noensinne, skriver journalistnettverket i en pressemelding.

Økokrim følger med Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung fikk først lekkasjen på 11,5 millioner dokumenter, så journalister fra hele verden. I kveld ble dokumenter med informasjon om over 200 000 offshoreselskaper publisert.

Norske Økokrim følger med. De har opprettet et nummer hvor kan ringe inn dersom de har penger i skatteparadiser. Om folk melder seg selv, kan det gi strafferabatt, skriver Aftenposten

- Tanken er å gi mulighet til dem som ønsker å legge kortene på bordet og fortelle om eventuelle inntekter og formuer i utlandet, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet

Dokumentene er publisert her, med personer fra over 200 land og fra 21 skatteparadiser. De inkluderer også navn som ble publisert under «offshore leaks».

Nordmenn i listene Over 200 nordmenn nevnes i hoveddokumentene til Panama papers. Hvis du søker i databasen i kveld, og avgrenser søket til Norge, får du opp selskaper og personer relatert til Norge.

Målet med å publisere dokumentene, er å generere enda flere tips og komme videre i avsløringene. ICIJ understreker at det at personer er listet opp i dokumentene, ikke betyr at de har begått straffbare handlinger.

Slipper ikke alle ICIJ skriver at de ikke har publisert alle dokumentene de har, men et utvalg.

De publiserer for eksempel ikke bankutskrifter, transaksjoner, e-postutvekslinger, pass eller telefonnummer, men du kan søke etter informasjon om selskaper, fond, stiftelser og personer som er ført opp som direktører eller aksjonærer.

Det vil imidlertid ikke gå an å identifisere den virkelige eieren av alle selskapene, nettopp fordi hovedoppgaven til noen av selskapene er å skjule eieren.

I Norge er det Aftenposten som har fått forhåndstilgang til dokumentene du selv kan lese i kveld.

Tolv statsledere, og DNB Dokumentene avslører hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk.

I Norge er det DNB-avsløringene som har fått mest oppmerksomhet. Dokumenter viste hvordan at DNB i Luxemburg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine. DNB har tatt selvkritikk og styret ble gjenvalgt i april. Aftenposten kunngjorde en oversikt over 40 nordmenn som DNB sendte til skatteparadis.

I dokumentene finner vi også tolv statsledere, og bånd til et tett nettverk rundt Russlands president Vladimir Putin. Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson gikk av etter avsløringene. Lista over politikere og maktpersoner som har benyttet seg av skatteparadiser er lang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!