Massivt flyangrep mot irakisk forsvar

Nesten 100 britiske og amerikanske krigsfly har slått ut et luftforsvars-anlegg ved en mulig invasjonsrute. - Angrip Irak, og se helvetes porter åpne seg, raser arabiske utenriksministre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens angrep var betydelig større enn de 30 angrepene tidligere i år, og Daily Telegraph skriver at de bortimot 100 krigsflyene utførte det største anslaget mot Irak på fire år. Målet var det sentrale luftforssvars-senteret vest i Irak. Stedet skal være et senter for irakiske spesialstyrker, og en invasjonsrute kan gå denne veien.

Daily Telegraph tror angrepet ble utført for å lettere kunne sende amerikanske og britiske spesialstyrker inn i landet. Der vil oppgaven deres være å forberede en kommende krig. De kan operere på irakisk jord i uker og måneder for å samle informasjon til en invasjonsstyrke.

Rasende araberledere

- Fly fra koalisjonen brukte presisjonsvåpen for å treffe luftvern- og kontrollinstallasjonen. Angrepet er et svar på trusler mot de britiske og amerikanske flyene, sier en talsmann for det britiske forsvars-departementet.

Anonyme britiske forsvarskilder har vært svært villige til å snakke om angrepet, og det kan bety at hensikten er med flyraidet også var å sende et politisk budskap. De arabiske landene advarer på det sterkeste mot en ny krig mot Irak.

- En militæraksjon for å styrte Saddam Hussein vil åpne helvetes porter, sier de i en uttalelse.

Bush og Blair møtes

Eksperter mener at USA er avhengig av hjelp fra Kuwait og muligens Qatar for å kunne sende en hær inn i Irak. Frankrike, Russland og Kina er blant noen av de mange landene som er kritisk til president Bushs Irak-planer. Bare Storbritannia stiller seg lydig bak sin allierte.

- Vi må være forberedt på å betale en blodpris for å beholde vårt spesielle forhold til USA, sier statsminister Tony Blair til BBC.

Han møter George W. Bush på landstedet Camp David i morgen for å planlegge PR-krigen som må vinnes før de forsøker å styrte Saddam Hussein. Bush gikk denne uka med på å vente på Kongressens godkjenning før han går til krig mot Irak.

Blair har bevis mot Irak

Bush vil også konsultere FN, men forbeholder seg retten til å angripe mot deres vilje. Den omfattende jobben med å overbevise hjemlige politikere og statsledere er godt i gang. I dag ringer presidenten nøkkelmedlemmer i FNs sikkerhetsråd, og han har planlagt en travel telefonhelg.

Blair blir hans viktigste støttespiller, og drar neste måned til Russland for å vinne president Putins velvilje. Statsministeren har også sagt at de vil offentliggjøre bevis på at Hussein har masseødeleggelses-våpen som de må ta fra ham. Storbritannia tok også på seg rollen som aktor mot Taliban før USA angrep Afghanistan.

Krigsforberedelsene

BBC:CNN:

Dersom USA velger å angripe Irak, tror eksperter at det tidligst vil skje mot slutten av året. Mye politisk velvilje må vinnes, og det tar tid å mobilisere en stor militærstyrke. Hvis amerikanerne ønsker å unngå å provosere unødig ved å krige under den hellige ramadan-måneden, må de vente til desember. Et angrep rundt årsskiftet vil i så fall være i den kalde sesongen i Midtøsten. Det er ideelt for et militært angrep - slik det var under Golfkrigen i 1991.

KLAR TIL KRIG: President George W. Bush driver valgkamp for de republikanske kongress-kandidatene. Forberedelsene til Irak-krigen stjeler oppmerksomhet fra de lokale valgkampsakene.
KRIGSFRYKT: En irakisk talsmann sier at det var sivile mål som ble angrepet torsdag. Prisen på olje steg til den høyeste prisen på nesten et år da det massive flyangrepet ble kjent.
I DEN PERSISKE GOLFEN: F14-flyet blir gjort klart til morgenangrepet om bord på USS George Washington i dag tidlig.
BUSHS VÅPENBROR I PR-KRIGEN: Statsminister Tony Blair møtte den italienske statsministeren Silvio Berlusconi og portugiske Jose Durao Barroso under gårsdagens bryllup for datteren til den spanske statsministeren Jose Maria Aznar.
FORSVARER SEG: To Patriot-batterier står sør for Tel Aviv. Israel har satt ut flere forsvarsanlegg av frykt for irakiske raketter.