Massivt opprør mot arbeidslov

Kan sparke ungdom uten grunn. Over 1,5 millioner ungdommer og fagorganiserte har kontroll over gatene i franske byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 1,5 millioner ungdommer og fagorganiserte tok lørdag kontroll over gatene i franske byer. Demonstrasjonene er et massivt opprør mot regjeringens foreslåtte arbeidslov. 

I går kveld var det konfrontasjoner mellom demonstranter og politi. Fire politimenn og 12 demonstranter er skadd. Biler er satt i brann og 59 demonstranter var arrestert ved 23-tiden. 

De enorme massemønstringene i hovedstaden Paris, og millionbyer som Marseilles og Lyon, kan vise seg å bli svært avgjørende for den franske regjeringen og for motstanderne av den nye loven.

– Jeg håper statsminister Dominique de Villepin og regjeringen hans faller. Hvis ikke må de lytte til oss.

Det sier ungdomsskolelæreren Anne Massip til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Lørdag deltok hun sammen med 350.000 andre i demonstrasjonen i Paris for sin arbeidstakerorganisasjon.

Lite blir ingenting

Massip mener fransk ungdoms muligheter for å komme inn i arbeidslivet vil være helt rasert dersom den nye loven vedtas.

Den omstridte arbeidsloven kalles CPE, Contrat Première embauche, som betyr kontrakt for førsteansettelse. Den er ment å få bukt med landets store arbeidsløshet. Kritikerne mener derimot den fratar unge arbeidstakere de mest fundamentale rettigheter. I praksis gir det nye lovforslaget arbeidsgivere rett til å kaste ut unge arbeidstakere uten begrunnelse under en toårig kontraktsansettelse.

 MASSIV PROTEST  Halvannen million mennesker har tatt grepet om gatene i Frankrikes største byer i går. Protestene er massive mot forslaget til ny arbeidslov, som vil gi rett til å sparke unge uten grunn. Og i kveld blir det satt fyr på biler igjen - som før jul. FOTO: AP/Scanpix
MASSIV PROTEST Halvannen million mennesker har tatt grepet om gatene i Frankrikes største byer i går. Protestene er massive mot forslaget til ny arbeidslov, som vil gi rett til å sparke unge uten grunn. Og i kveld blir det satt fyr på biler igjen - som før jul. FOTO: AP/Scanpix Vis mer

– Dette handler om vår framtid. Vi vil ikke finne oss i at våre sosiale rettigheter legges i grus, sier 19-åringene Deborah Guedj og Steve Cartigny.

Varsler streik

Demonstrantene i Paris bar lørdag bannere med krav om Villepins avgang. Det varsles også storstreik dersom regjeringen ikke firer og trekker tilbake loven, meldte flere franske medier lørdag.

I Paris startet demonstrasjonene i 12-tiden. Flere titusener med mennesker samlet seg ved plassen Denfert Rochereau i bydelen Montparnasse.

– Dette er en enorm protest, regjeringen bør la seg inspirere til å trekke tilbake CPE-loven med umiddelbar virkning, sa Mayse Dumas som er nestleder i fagforeningen CGT, ifølge Le Monde.

Frykter vold

I demonstrasjonstoget samlet det seg først og fremst studenter, ungdom fra videregående skole og unge arbeidere, men også eldre møtte opp i solidaritet.

Store politistyrker ble kalt ut for å holde demonstrantene i sjakk. Både opprørspolitiet CRS og gendarmer var hele ettermiddagen i beredskap. Pariserne frykter en gjentagelse av volden som utspant seg før helga, da biler ble satt i brann, og flere politifolk skadet under tumultene.

Massivt opprør mot arbeidslov

Landsomfattende

Totalt regnet man med at 1,5 millioner mennesker demonstrerte i Frankrike lørdag, melder avisen Le Figaro. Av disse demonstrerte 350.000 i Paris og 135.000 i Marseilles. I Toulouse, sørvest i Frankrike, demonstrerte opp til 33.000 mennesker. Opp mot 25.000 gikk ut i gatene i Lyon. Også i Dijon, Strasbourg, Nice og Bordeaux ble det avholdt store demonstrasjoner.

Mer enn 20 prosent av de mellom 18 og 25 er uten jobb i Frankrike. (ANB).

DET STARTET I GÅR FORMIDDAG - og ungdommene har beholdt grepet om gatene i Paris og andre store franske byer.