Massivt sikkerhetsoppbud rundt terrorsiktede

Politiet er til stede med store ressurser både i og utenfor Oslo tingrett i forbindelse med fengslingsmøtet til terrorsiktede Philip Manshaus.

SE TV: Sikkerheten var høy da Philip Manshaus (21) ankom Oslo tingrett, hvor han skal i fengslingsmøte. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Klokka 13.15 møter terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) opp i fengslingsmøte i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Det er massiv sikkerhet rundt fengslingsmøtet. Politiet er til stede med en rekke patruljer i gatene omkring Oslo tingrett. Det er også stort politioppbud i og rundt rettssal 250. Denne salen ble bygd om i forbindelse med 22. juli-saken.

Rettsmøtet skulle begynne 13.00, men er utsatt til 13.15. Like før klokka 12.30 ble det meldt om at 21-åringen hadde ankommet tingretten.

Da Manshaus ankom retten med tydelige blåmerker i ansiktet. Han tok så plass, og smilte flere ganger mot det store presseoppbudet. Mandag morgen fortalte hans forsvarer Unni Friis at han fortsatt ikke hadde avgitt forklaring til politiet.

Det var også høy sikkerhet under transporten til tingretten. Det antas at den siktede ankom tingretten i en grå kassebil, fulgt av flere politibiler.

Følg Dagbladets livedekning av saken her.

Lukkede dører

Påtalemyndigheten vil be om at siktede varetektsfengsles i fire uker med full isolasjon, brev- og besøksforbud, og medieforbud, skrev politiet i en pressemelding tidligere i dag.

Rett før klokka 14 sier tingrettsdommer Sven Olav Solberg at det vil bli begjært lukkede dører under fengslingsmøtet.

En kjennelse fra fengslingsmøtet er forespeilt i ettermiddag eller tidlig kveld.

Hyllet terrorist

Manshaus skal ha hyllet Quisling og har uttrykt høyreekstreme holdninger på nett.

Før terrorangrepet la en person i Manshaus' navn ut et innlegg på et anonymt forum som omtalte Christchurch-terroristen Brenton Tarrant som et forbilde, og oppfordret andre til å være med på å utkjempe en rasekrig.

Han er siktet for terror etter angrepet mot Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, og for å ha drept sin 17 år gamle adopterte stesøster.