Massivt søksmål avvist

Nytt nederlag for Donald Trump.

FORTSETTER KAMPEN: Siden presidentvalget i USA 3. november, har president Donald Trump og hans støttespillere gjentatte ganger nektet å anerkjenne valgresultatet. Foto: Reuters/NTB.
FORTSETTER KAMPEN: Siden presidentvalget i USA 3. november, har president Donald Trump og hans støttespillere gjentatte ganger nektet å anerkjenne valgresultatet. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett avviser søksmålet, ledet av myndighetene i Texas, om å forkaste valgresultatene i fire vippestater. Det skriver en rekke amerikanske medier.

Høyesterett har konkludert med at Texas ikke kan utfordre eller gripe inn i hvordan andre stater gjennomfører valgene, ifølge CBS News.

Texas hevder i søksmålet at delstatene Georgia, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin hadde gjort en rekke feil i stemmeopptellingen, som de mener krever videre etterforskning.

Søksmålet ble fremmet på tirsdag av republikaneren Ken Paxton, og ble støttet av 17 delstater som Trump vant under årets presidentvalg.

Ifølge New York Times ba Texas USAs høyesterett «gjøre noe med bruken av ulovlige valgresultater uten gjennomgang og ratifisering (godkjennelse, journ.anm.) av de saksøkte staters lovlige myndigheter».

Ifølge flere amerikanske medier støttet Donald Trump, og 126 republikanere i kongressen søksmålet.

Valgmannskollegiet skal mandag møtes for å formelt velge Joe Biden som USAs nye president, og Texas-kravet ble sett på som sannsynligvis det siste håpet til president Trump før valgmennene offisielt skal avgi sine stemmer.

«Oppsiktsvekkende»

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

En rekke juridiske eksperter har ifølge New York Times kalt Texas’ søksmål «oppsiktsvekkende».

- Det ser ut til at vi har en ny leder i kampen om det «villeste søksmålet» fremmet for å utfordre valgresultatet, har blant annet Stephen I. Vladeck, jusprofessor ved Universitetet i Texas, skrevet på Twitter.

Kampen om å ugyldiggjøre valgresultatet i fire vippestater har USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, omtalt som et «klovnaktig kuppforsøk» overfor Dagbladet.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Det ville vært ganske ille om Høyesterett tok opp søksmålet for høring. Trumps kamp om å endre valgresultatet har vært en blanding av absurde teorier og PR-stunt. Han undergraver demokratiske normer og regler, og desto verre er det at så mange medlemmer av Det republikanske partiet sitter stille i båten og til dels deltar. Det er et statskupp som foregår, har Løkke uttalt.

Nektet å erkjenne nederlaget

Etter forespørsel fra president Donald Trump har stemmene blitt talt opp tre ganger i delstaten Georgia siden valget 3. november. Alle gangene har omtellingen vist at USAs påtroppende president Joe Biden vant majoriteten av stemmene. Trump har også kontaktet republikanere i Michigan og Pennsylvania i håp om å få endret valgresultatet der, noe han ikke har fått medhold i.

Trump har også gått til sak for å få stemmene i Wisconsin, der Biden vant med nær 20 700 stemmer etter en opptelling, diskvalifisert. De nevnte søksmålene er bare noen av Trumps mange søksmål etter presidentvalget.

Følgende delstater støttet Texas i det massive søksmålet: Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah, og West Virginia.

Biden tok med seg 306 valgmenn etter årets valg, mens Trump tok med seg 232. Det kreves 270 valgmenn for å vinne presidentvalget i USA.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer