Mat- og oljepris bekymrer verdens mektigste

G8-møtet starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens fremste ledere har samlet seg til det årlige G8-toppmøtet i Japan, som starter mandag. Temaer som mat- og drivstoffpriser vil bli sentrale, ifølge BBC.

I byen Hokkaido i Japan har 20 000 politi- og sikkerhetsfolk forberedt seg på å ta imot folkene fra verdens mektigste land.

Japanernes opprinnelige ide for møtet var at klimaendringene skulle få hovedfokus. Nå ser det imidlertid ut som den knappe tiden blir delt med temaer som økte priser og andre økonomiske utfordringer.

Tok opp OL-boikott

Møtet starter i et øde område på toppen av et fjell, der det skal være lunsj mandag. På onsdag får G8-landene besøk av åtte andre land; Australia, Brasil, Kina, India, Indonesia, Mexico, Sør-Korea og Sør-Afrika. Også EU-kommisjonens leder deltar.

Før møtet har en rekke møter mellom enkeltland funnet sted, som mellom USA og Russland med sin nye president Dmitri Medvedev, ifølge nyhetsbyrpået AP. USAs planlagte rakettforsvar vil trolig bli diskutert av de to landene på møtet.

På pressekonferansen før møtet søndag, der USAs president George W. Bush stilte opp sammen med den japanske statsministeren Yakuo Futuda, var det imidlertid andre ting som ble tatt opp.

Bush forsvarte sin beslutning om å delta på åpningsseremonien under Beijing-OL, som flere av de andre G8-lederne boikotter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MØTES MANDAG: Lederne for verdens mektige land møtes mandag for det årlige G8-møtet. USAs president George W. Bush ankom Japan søndag, og holder her pressekonferanse sammen med Japans statsminister Yasuo Fukuda. Foto: AFP/SCANPIX
MØTES MANDAG: Lederne for verdens mektige land møtes mandag for det årlige G8-møtet. USAs president George W. Bush ankom Japan søndag, og holder her pressekonferanse sammen med Japans statsminister Yasuo Fukuda. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

En slik boikott vil nemlig fornærme kineserne, sier Bush.

- Hvis jeg ikke deltar i lekene, vil det bli vanskeligere å snakke åpent med det kinesiske lederskapet, uttalte USAs president på pressekonferansen.

Kinas rolle som vertsnasjon har satt fokus på manglende menneskerettigheter, blant annet i forbindelse med opprøret i Tibet. Verken Storbritannias statsminister Gordon Brown, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Canadas statsminister Stephen Harper. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har foreløpig ikke bestemt seg.

- Mange håpefulle atleter kommer til Beijing, og jeg ønsker å heie dem fram også, noe jeg synes er helt normalt. Jeg synes ikke man er nødt til å knytte OL til politikk, uttalte Futuda på pressekonferansen.

Tror ikke på tiltak

Før møtet har også Bush og Futuda diskutert de dystre økonomiske utsiktene for verden. Flere av de tidligere økonomiske stormaktene lider nå av lav vekst.

- Med hensyn til økende mat- og oljepriser, som har en negativ påvirkning på verdensøkonomien var vi enige i at det trengs kostbare tiltak på disse frontene. USAs økonomi vokser ikke så fort som vi ønsker, og vi er ikke like sterke som vi har vært gjennom store deler av mitt presidentskap, sa Bush før toppmøtet.

Men verken når det gjelder matvarekrisen eller de høye oljeprisene finnes det realistiske, kortsiktige løsninger som topplederne kan enes om, mener analytikere, ifølge NTB.

Det er det kanskje også vanskelig å se etter i et annet diskusjonstema for møtet; mulige sanksjoner mot Zimbabwes president Robert Mugabe.

Arrangerer alternativt møte

Det har vært flere protester i forkant av møtet, blant annet en demonstrasjon der 2500 personer deltok. Det er også varslet daglige marsjer gjennom Sapporo, den nærmeste store byen.

Flere hundre aktivister og globaliseringsmotstandere samlet seg også i byen Katibougou i Mali søndag for et møte som skal være et alternativ til G8-møtet i Japan, ifølge NTB.

Arrangør Barry Aminata Toure i den maliske utviklingskoalisjonen CAD-Mali understreket i åpningstalen sin at sosial rettferdighet er grunnleggende i arbeidet med å finne varige løsninger på problemene i fattige land.

Møtet i Mali er ment å være en motvekt til samlingen av lederne i verdens mektigste land, og skal spesielt ta opp spørsmål knyttet til kvinners og unge menneskers situasjon i Afrika.

- Regjeringene i G8-landene, tungt industrialiserte land, har størst ansvar for klimaendringene og den internasjonale matvarekrisen som har rammet verden, understreket Toure.