Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mat for alle jenter

Navn: Karin HvoslefAlder: 55Yrke: Ernæringsrådgiver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - En hest som kjeder seg, blir krybbebiter. Og siden menn er forbruksvare og kvinner er omsorgsvesener som skal bringe verden videre, må jentene komme seg ut av offerrollen og begynne å spise den maten de trenger, sier Karin Hvoslef. Hun driver rådgivning på området og er i disse dager ute med boka «Jentemat» på Cappelen.
  • Men hun er også tekstilkunstner og brøt 50 år gammel ut av en tilværelse som bød på seksten timers arbeidsdag i privat næringsdrift. For å drive med noe som ga livet innhold, mening og lykke, måtte jeg gjøre noe annet enn før, sier hun selv.Og hun forteller til Dagboka at kosthold handler om å være sunn, glad og mett på god mat.

Det handler om kjemi og hormoner, og selve nøkkelordet er serotonin:

Jenter trenger serotonin. Den sikrer god søvn og velvære og hindrer tilbøyelighet til trøstespising og selvplaging. Derfor tar ordentlig jentemat utgangspunkt i urkvinnens kosthold, med proteiner, karbohydrater og umettet fett.

  • I historisk forstand spiste jentene nemlig den maten de fant like ved hulen, mens mannen var ute og jaktet på bjørn. Med den risiko at han selv kunne bli spist.- Kvinnefrigjøringen var helt nødvendig, men rødstrømpene ville at vi ikke skulle være pene, ikke være kvinnelige. Vi måtte inn til guttas sandkasse langs den veien gutta hadde laget. Det gikk på bekostning av oss selv, sier Hvoslef. Hun vil at kvinner skal spise fem ganger om dagen, og måltidene skal være sammensatt etter en viss fordelingsnøkkel.
  • Dagboka har kastet et blikk på Hvoslefs menyforslag og kan ikke se at gutta tar skade av jentemat, men det er altså kvinnenes kosthold det handler om.- Jenter lager guttemat for å være hyggelige mot dem, og da blir den ofte for lite jentevennlig. Når de bare lager mat til seg selv, tenker de annerledes. Hovedproblemet i begge kjønnenes kosthold er for mye dårlig og næringsfattig halvfabrikata, sier Hvoslef.
  • - Er det slik å forstå at vi alle er hva vi spiser?
  • - Vi er hva vi spiser. Og ikke minst hva vi tenker. Spis godt og tenk positivt, er min oppfordring. Kvinners kjemi er ikke signifikant, og manneforskerne fant ikke gode nok resultater ved å forske i kvinners matbehov. Nå er det i ferd med å bedre seg. Men bra blir det ikke før helsestell og kostholdsrådgivning forstår at kropp og sjel ikke kan holdes atskilt, sier Karin Hvoslef.
  • Som vil at jentene skal nyte sine synder i matveien, ellers det ingen vits i å synde.