Mat og gass til folket

Krisen i Bolivia avtar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag erklærte myndighetene og opposisjonen våpenhvile. Barrikadene som paralyserte Bolivia ble fjernet. Olje og gass strømmer atter inn fra de rike feltene i Sør-Amerikas fattigste land.

Uten olje og gass var det blitt knapt med mat mange steder.

- Vi hadde noen poteter men ikke noe særlig mer og bare ved til matlagingen, sier Adelio Ramos til AP.

I går sto biler sto i kilometerlange køer for å fylle bensin. De første lastebilene med mat til byene kom på veiene igjen. I El Alto, den fattigste byen, rullet de fullastet inn i byen for første gang på flere uker. Tusenvis av mennesker omringet bilene på jakt etter gass, poteter og rødløk.

-Fryktet borgerkrig

Det var strid om nasjonaliseringen av olje- og gassforekomstene som førte til demonstrasjoner og veiblokader. Gruvearbeidere, småbønder og fagforeninger demonstrerte mot utenlandsk «utbytting». De krevde nasjonalisering av petroliumsressursene.

Opposisjonen krevde også konstitusjonelle reformer og mer innflytelse for den fattige indianske majoriteten.

Mandag valgte president Carlos Mesa å gå av. Han fryktet av konflikten skulle eskalere til borgerkrig. Eduardo Rodriguez ble valgt til midlertidig president, og må arrangere nye valg innen fem måneder.

Slutt på blokadene: Mat og gass når fram til familien til Melanie (5) og de andre innbyggerne i Sør-Amerikas fattigste land. Men opposisjonen har ikke gitt opp kravene. Alle foto: Scanpix
Slutt på blokadene: Mat og gass når fram til familien til Melanie (5) og de andre innbyggerne i Sør-Amerikas fattigste land. Men opposisjonen har ikke gitt opp kravene. Alle foto: Scanpix Vis mer

Står fremdeles på krava

Men grasrota presser fremdeles på. Innbyggerne i El Alto, som var de første til å sette opp veisperringene, advarer myndighetene.

- Vi fjerner barrikadene for øyeblikket, men dette kan gjenta seg når som helst. Kampen står om gassen vår, sier Carmela de Nina (67). Hun tror at en nasjonalisering av oljeindustrien vil føre til bedre levekår for de fattige.

- Mange barn i El Alta går rundt sultne. Hud- og øyesykdommer er svært utbredt, sier de Nina.

Lover samtaler med demonstrantene 

Rodriguez har signalisert at han er villig til å forhandle med opposisjonen. Foreløpig er ingenting avtalt, men opposisjonen har tro på den nye presidenten.

- Jeg vet ikke når møtet vil finne sted. Jeg antar det vil skje i løpet av et par dager, sier fagforeningsleder Edgar Patana fra El Alto til Reuters.

- Jeg har ennå ikke satt sammen kabinettet, men jeg er åpen for å høre på kravene fra El Alto slik at vi kan komme fram til en løsning. Jeg ser fram til å invitere dem til regjeringspalasset, sier Rodriguez i følge Reuters.

Sørger: Gruvearbeidere i hovedstaden sørger over en demonstrant som ble skutt av opprørspolitiet tidligere denne uka.
Folket i El Alto omringer lastebilene:
President Mesa (t.v.) gikk av: Det blir nå opp til president Rodriguez å tilfredstille folkets krav.