Mat som senker kolesterolet

Årlig tar nordmenn kolesterolreduserende medisin for nesten én milliard kroner. Nå kommer nye matvarer som senker kolesterolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av kolesterolsenkende midler er mer enn doblet siden 1999, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Mattilsynet har nå godkjent kolesterolsenkende margarin, melk og yoghurt, som kan minske bruken av slike medisiner.

- Blant menn i 40-åra er det nå fra 1,2 til 3,3 prosent som har høyt kolesterol, sier forsker og lege Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Nytt i Norge

Kolesterolnivået i Norge var veldig høyt i 70-åra.

-  Kosten har forandret seg siden slutten av 1970-åra, og noe skjedde også rundt 1980. Seinere har det ikke skjedd så mye, men fokuset på steinalderkost kan bety at folk spiser mer mettet fett, noe som ikke er bra, sier Graff-Iversen.

Mattilsynet har gitt tillatelse til å tilsette plantesteroler i bordmargarin, og fettredusert melk og yoghurt til to firmaer som har søkt om dette.

I andre europeiske land har slike produkter vært på markedet i flere år. Plantesteroler er et kolesterolsenkende stoff som finnes naturlig i små mengder i planteoljer.

Forsøk med kolesterolsenkende margarin har vist at den virker. Det sier Serena Tonstad, professor i ernæring og overlege ved Ullevål universitetssykehus. Margarinen senker både den totale andelen kolesterol og LDL-kolesterolet.

-  Omtrent to tredjedeler av kolesterolet i tarmen er selvlaget, mens en tredjedel kommer fra kosten. Kolesterolet blir stadig resirkulert mellom tarm og lever. Margarinen inneholder plantesteroler som er byggestein i planter. Sterolene hemmer opptak av kolesterol i tarmen, sier Tonstad.

-  Trenger vi dette?

-  Produkter som er designet til å senke kolesterol eller bedre andre ting i kroppen, kan være nyttig, men bare langtidsstudier kan vise om de bedrer helsa.

De kolesterolsenkende medikamentene brukes nå i større grad også til forebyggende behandling hos pasienter med spesielt høy risiko for hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

-  Kan mat erstatte eller redusere bruken av kolesterolsenkende medisiner?

-  Ja, endret kosthold er det første skritt, men for mange ikke nok, sier Serena Tonstad.

-  Vi er blitt mer nøye med å behandle folk med høyt kolesterol. Når vi opplever en fedmeepidemi som nå, er ikke kolesterol den største trusselen, den kan behandles med kost og medikamenter. Nå er diabetes type 2 og høye triglyserider en større trussel, sier Tonstad.

-  Ganske dyrt

Jan I. Pedersen, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, tror det er økonomi som er årsaken til at slike produkter ikke har kommet til Norge før nå.

-  Oppdagelsen av virkningen av plantesteroler ble gjort i Finland for 10-15 år siden. De som lager disse ekstraktene, har patent på det, noe som gjør det ganske dyrt å ta det i bruk. Effekten av produktene må også dokumenteres, noe som også er dyrt, sier Pedersen, som tror det vil komme flere matvarer av samme type.

-  Trenger vi dette?

-  Personlig tror jeg ikke vi trenger så mye annet enn et vanlig sunt kosthold.

Et kosttilskudd

Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet forteller at klinikken tidligere har gjort forsøk med bruk av kolesterolsenkende margarin til barn som har arvelig høyt kolesterol.

-  Vi er forsiktige med å bruke medisiner på barn. Margarinen har en kjent kolesterolsenkende effekt og regnes som et kosttilskudd, ikke medisin. Vi kommer derfor litt nærmere målet med å bruke margarin, sier Retterstøl.

LAVERE KOLESTROL: -Kolestrolet mitt gikk ned litt mer enn 20 prosent, sier Grethe Stampe.