SPRES PÅ NETTET: En tweet fra denne parodikontoen på Tine Sundtoft har blitt retweetet over 450 ganger siden lørdag. Skjermdump: Twitter
SPRES PÅ NETTET: En tweet fra denne parodikontoen på Tine Sundtoft har blitt retweetet over 450 ganger siden lørdag. Skjermdump: TwitterVis mer

«Matavfall skal i grønn pose og gruveavfall skal i uerstattelige fjorder»

Parodi-tweet om kildesortering tar av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag sa regjeringen ja til avfallsdeponi i Førdefjorden. Responsen har vært stor. Natur og Ungdom sier de har 1000 personer på lista over folk som er villige til å utøve sivil ulydighet om nødvendig. En ordfører har meldt seg også.

Nå spres en Twitter-melding fra en parodikonto. «Husk å kildesortere. Matavfall skal i grønn pose, og gruveavfall skal i uerstattelige fjorder.» I skrivende stund er det retweetet av 488 og favorittmarkert av 332.

Ny vurdering Miljødirektoratet hadde i utgangspunktet sagt nei etter en ren miljøvurdering. Så endret de standpunkt da de ble bedt av Klima- og miljøvernminister Sundtoft om å også vurdere de økonomiske fordelene.

- Vi har altså et miljødirektorat som rett ut anbefaler norgeshistoriens største, planlagte forurensing av en fjord. Mot sine egne faglige råd, skriver Dagbladet-kommentator Anne Marte Blindheim.

Som det står i rapporten:

«Om tillatelse skal gis beror på forurensningsmyndighetens skjønn. Dette skjønne utøves innenfor rammene av ellers gjeldende praksis på lignende områder og i lys av overordnende politiske signaler, herunder mineralstrategien. Avveingen som skal foretas etter § 11 vil i hovedsak være en avveing mellom de miljømessige skadene og ulempene på den ene siden og de økonomiske og næringsmessige fordelen ved tiltaket på den andre.»

500 arbeidsplasser Regjeringen mener det vil gi 500 nye arbeidsplasser på landsbasis, og oppgir strenge tiltak for å begrense negative miljøeffekter.

Sundtoft står fast på at sjødeponi er den beste løsningen.

- Tweeten er artig, men jeg er jo ikke enig i budskapet. Vi har fulgt Miljødirektoratets råd i denne saken og landet på en løsning som er miljømessig forsvarlig, sier hun.

- Alternativet til sjødeponi hadde vært å legge gruvemassene på land, noe som i dette tilfellet ikke ville være bedre for miljøet.

Les også: Slik svarer gruveselskapet på miljøkritikken
Dagbladets leder: En planlagt katastrofe