MENER DET STUPTE: Forskerne mener flyet stupte i havet, og at letemannskapene derfor ikke har lykkes i å finne vrakrester. Foto: NTB scanpix og rapporten
MENER DET STUPTE: Forskerne mener flyet stupte i havet, og at letemannskapene derfor ikke har lykkes i å finne vrakrester. Foto: NTB scanpix og rapportenVis mer

Matematikere med oppsiktsvekkende teori om MH370: - Flyet gikk aldri i oppløsning

- Stupte ned i havet, ifølge forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det står allerede i historiebøkene som et av de mest resultatløse søkene etter et fly noensinne. 8. mars i fjor forsvant Malaysia Airlines MH370 med 239 mennesker om bord sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Store ressurser har blitt satt inn i søket etter vraket, og hele verden undres over hvor flyet kan være. Letingen er imidlertid resultatløst, og ikke en eneste vrakdel fra flyet er blitt funnet. I stedet er det funnet det som trolig er skipsvrak, mens noen av de viktigste sporene så langt er skofunn og våtservietter med selskapets logo.

Matematikere ved Texas A&M University Qatar, mener de kan ha funnet svaret på hvorfor det ikke er funnet vrakrester etter flyet.

Stupte ned I en rapport publisert i Notices of the American Mathematical Society, legger matematikkprofessor Goong Chen og hans kolleger fram teorien.

- Flyet forsvant uten et spor fordi det stupte ned i Det indiske hav i en perfekt 90 graders vinkel og forble intakt, hevder rapporten.

Matermatikerne har gjennomført en rekke datasimuleringer, som ifølge professor Chen viste at Boeing 777-en styrtet i havet i en 90 graders vinkel.

Ifølge studien er det ved en slik styrt minst motstand for flyet, og dette forklarer hvorfor det ikke er blitt funnet vrakdeler eller oljesøl.

I studien heter det at vingene og flyhalen ville falt av med en gang ved en slik styrt, mens flyskrog og motoren for øvrig vil forbli intakt. Vingene og andre tunge vrakrester ville sunket til bunns. Forskerne mener flyskroget kunne sunket på mindre enn et minutt ved en slik styrt.

- Hva som virkelig skjedde de siste minuttene på MH370 vil imidlertid trolig forbli et mysterium inntil den svarte boksen blir funnet og analysert, skriver han.

Tidsskriftet der studien ble publisert, er medlemsbladet til det amerikanske matematikersamfunnet. Samarbeidende organer i stuiden var blant andre Penn State, Virgina Tech, MIT og Qatar Environment and Energy Research Institute.

Det australsledede søket etter flyet, som er blitt det dyreste i historien har så langt dekket 50 000 kvadratkilometer med hav uten et eneste spor.

Enorm aksjon På årsdagen for forsvinningen sa Malaysias statsminister Najib Razak at malaysiske myndigheter er fast bestemt på å fortsette den hittil resultatløse letingen etter flyet.

Også Australias statsminister Tony Abbott gjorde det klart at letingen vil fortsette så lenge det fins rimelige spor.

- Jeg vet at det vil være en nagende tvil hos milliarder av mennesker til vi kan finne flyet. Letingen kan ikke fortsette til evig tid, men så lenge det er rimelig spor, vil letingen fortsette, sa Abbott.

Flyet hadde 239 personer om bord da det tok av fra Kuala Lumpur med kurs for Beijing og forsvant fra radaren kort etter at det tok av tidlig på natta 8. mars lokal tid. 

Etterforskerne tror flyet fløy tusener av kilometer over Indiahavet før det forsvant i bølgene. Malaysia, Kina og Australia iverksatte en omfattende leting sør i Indiahavet etter at satellittdata indikerte at flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing.