DØDE: Scott Johnson fra Los Angeles var 27 år gammel da han ble funnet død ved klippene ved Bondi Beach i Sydney i 1988. Foto: New South Wales Police
DØDE: Scott Johnson fra Los Angeles var 27 år gammel da han ble funnet død ved klippene ved Bondi Beach i Sydney i 1988. Foto: New South Wales PoliceVis mer

Matematikeren ble funnet død i 1988. Nå er konklusjonen at han ble offer for homofil hatkriminalitet

Amerikanske Scott Johnson ble funnet død under klippene ved Bondi Beach i Sydney bare 27 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I desember 1988 ble liket av amerikanske Scott Johnson (27) funnet uten klær ved bunnen av klippene ved Sydney. Torsdag konkluderte en rettsmedisiner med at han ble et offer for homofil hatkriminalitet.

Siden 1988 har familien til Johnson måttet leve med usikkerheten om hvordan den åpent homofile 27-åringen fra Los Angeles døde.

Falt fra klippene

Den første rettsmedisinske rapporten i 1989 konkluderte med at den amerikanske matematikeren hadde begått selvmord. I 2012 kom den andre rettsmedisinske rapporten, som ikke kom fram til noen konklusjon. Torsdag kom den tredje rettsrapporten.

Der skriver magistrat Michael Barnes at Johnson «falt fra toppen av klippene som et resultat av faktisk eller trussel om vold fra uidentifiserte personer som angrep ham fordi de oppfattet ham som homofil».

Johsons bror, Steve Johnson, var til stede da konklusjonen ble lest opp i en domstol i Sydney. Han ber nå politiet om å trappe opp jakten på brorens drapsmenn, melder Associated Press.

- Vi vet nå at Scott ble drept, og ikke bare det. Det var sannsynligvis en hatefull gjeng som møtte ham i North Head. Undersøkelsene produserte mange ledetråder mot mulige gjerningsmenn som fortsatt bør forfølges, sier Johnson, ifølge nyhetsbyrået.

Rettsrapporten fra 2012 førte til at dødsfallet ikke lenger ble ansett som et selvmord og anbefalte at politiet gjenåpnet saken.

Steve Johnson (til venstre) er Johnsons bror. Her er han sammen med Daniel Glick etter å ha vært i en domstol i Sydney 30. november. Foto: AP / NTB scanpix
Steve Johnson (til venstre) er Johnsons bror. Her er han sammen med Daniel Glick etter å ha vært i en domstol i Sydney 30. november. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Homofobe politimenn

Tidligere australske myndigheter har fortalt til New York Times om hvordan politiet på 1980-tallet ofte opptrådte fiendtlig overfor homofile og kunne være svært selvtilfredse med hvordan de etterforsket dødsfallene deres.

Familien til Johnson fikk gjenåpnet saken etter at en etterforskning i 2005 konkluderte med at tre andre unge menn, som hadde dødd ved de samme klippene nær Bondi Beach på 1980-tallet, var blitt angrepet av ungdommer som systematisk angrep homofile menn.

I 2013 foretok politiet i New South Wales, som omfatter Sydney, en gjennomgang av dødsfallene til 88 menn mellom 1976 og 2000 for å avgjøre om de skulle kategoriseres som hatkriminalitet.

Utilstrekkelig bevis

Siden er det ikke blitt foretatt noen nye arrestasjoner, og Barnes sier at det er utilstrekkelig bevis til å avgjøre hvem som drepte Scott Johnson.

Barnes har blant annet funnet ut at gjenger streifet rundt i områder i Sydney på jakt etter homofile de kunne angripe, og at det i noen tilfeller førte til at ofrene ble drept. Han har også gjennomgått bevisene mot ti menn som ble dømt eller mistenkt for hatkriminalitet mot homofile i Sydney på 1980-tallet. Alle har benektet at de var involvert i Johnsons død.

Johnsons klær ble funnet pent sammenbrettet på toppen av klippene, men lommeboka hans ble aldri funnet. Området der han døde var kjent som et område hvor homofile pleide å møtes.

Da han døde, var Johnson i gang med arbeidet med en doktorgradsavhandling i matematikk ved Australian National University. Han var også i et forhold med en australsk mann og hadde søkt om permanent oppholdstillatelse.

- Vondt

Johnsons bror sier at den nye konklusjonen både er en lettelse og en smerte.

- Det var vondt å miste Scott. Nå vet jeg at hans siste øyeblikk var fylt av frykt, og det er som å gjennomleve det samme på nytt, sier Steve Johnson, ifølge New York Times.

Rettsrapporten viser samtidig med all tydelighet hvordan holdningene til homofili har forandret seg i Australia siden 1980-tallet. Rapporten kommer i samme måned som Australia med klart flertall stemte i en folkeavstemning for å tillate homoekteskap.

Politiet i New South Wales har imidlertid foreløpig ikke noen planer om å trappe opp jakta på Johnsons mulige drapsmenn.

- Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning de siste fire åra og lagt fram alt tilgjengelig bevismateriale, skriver de i en uttalelse, ifølge New York Times.

De sier samtidig at saken vil forbli åpen.

- Dersom ny informasjon blir gitt til politiet om omstendighetene rundt Johnsons død, vil de bli grundig etterforsket, heter det i uttalelsen.