Matematikerne er sjokkerte etter funnet av skjult mønster i tallrekka

«Primtallenes sammensvergelse».

PRIMTALL: Inntil nylig gikk man ut fra at primtallene dukket opp i et nærmest tilfeldig mønster, men nå har Robert Lemke Oliver og Kannan Soundararajan ved Stanford University i USA publisert en studie som beviser at så ikke er tilfellet. Foto: NTB Scanpix
PRIMTALL: Inntil nylig gikk man ut fra at primtallene dukket opp i et nærmest tilfeldig mønster, men nå har Robert Lemke Oliver og Kannan Soundararajan ved Stanford University i USA publisert en studie som beviser at så ikke er tilfellet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle med en historie på skolebenken, har en viss erfaring med primtallene - tallene over 1 som ikke vil la seg dele med andre tall enn 1 og seg selv.

De blir sett på som matematiske byggeklosser, da alle andre tall er et produkt av primtall. Eksempelvis er 1050 produktet av 2, 5, 5, 7 og 3.

7 x 5 x 5 x 3 x 2 = 1050

Ny studie Inntil nylig gikk man ut fra at primtallene dukket opp i et nærmest tilfeldig mønster, men nå har Robert Lemke Oliver og Kannan Soundararajan ved Stanford University i USA publisert en studie som beviser at så ikke er tilfellet.

Med unntak av tallene 2 og 5, må alle primtall slutte med 1, 3, 7 eller 9 - dette for at de ikke skal være delelige med 2 eller 5. Så dersom det var helt tilfeldig når det neste primtallet dukket opp, vil det også være naturlig å tro at det siste sifferet er tilfeldig.

Med tanke på at det er fire mulige utfall (1, 3, 7 og 9), skulle man da tro at det er 25 prosent, eller 1/4, sjanse for at det neste tallet i rekka avsluttes med det samme sifferet som det foregående.

Avvik Men etter å ha utviklet et dataprogram som har søkt fram de 400 000 000 000 første primtallene, fant duoen ut at det neste primtallet i rekken «forsøker å unngå» å ha det samme siste sifferet som det forrige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer