Matematikk verdt millioner

Sir Michael Francis Atiyah ved University of Edinburgh og Isadore M. Singer ved Massachusetts Institute of Technology er tildelt Abelprisen 2004 på 6 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to regnes blant det forrige århundres mest innflytelsesrike matematikere, og får prisen for sin fremtredende rolle i å bygge bruer mellom matematikk og teoretisk fysikk.

Abelprisen for annen gang

Abelprisen ble for første gang delt ut i fjor. Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som deler ut prisen. Den bærer sitt navn til minne om Niels Henrik Abel (1802-1829).

Niels Henrik Abel regnes som den største norske matematiker gjennom tidene. Han døde svært ung av lungebetennelse, bare 26 år gammel, men har satt dype spor etter seg i matematikken.

Erling Størmer, som leder Abelkomiteen, tror Abelprisen kommer til å bli den mest prestisjetunge internasjonale matematikkprisen med årene. Det deles ikke ut noen Nobelpris i matematikk.

Indeksteoremet

Prisvinnerne Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer får Abelprisen 2004 «for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye bruer mellom matematikk og teoretisk fysikk», for å sitere fra Abelkomiteens begrunnelse.

Under priskunngjøringen på Det Norske Videnskaps-Akademi i dag utdypet komiteens leder, professor Erling Størmer, valget av Atiyah og Singer. De beviste indeksteoremet tidlig på 1960-tallet og jobbet sammen i ca. 20 år - først med utviklingen av indeksteoremet og senere med videreføring av ideene fra teoremet.

Fysikk

Til deres store overraskelse viste det seg at teoremet hadde anvendelser også i fysikk. Atiyah og Singer ble snart de sentrale drivkreftene i å knytte matematikk og teoretisk fysikk nærmere sammen, noe som har vært til stor nytte for begge disipliner.

Både Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer har vært engasjert i forskningens rolle i samfunnet og hatt viktige verv i flere sentrale organisasjoner.

Begge har også mottatt flere priser og utmerkelser for sin innsats og sin forskning. Blant annet mottok Atiyah den såkalte Fields-medaljen i 1966. Dette er en meget prestisjetung pris som deles ut av International Mathematical Union til matematikere under 40 år.

Singer mottok The National Medal of Science av president Ronald Reagan i 1983. Dette er den høyest rangerte amerikanske utmerkelse for vitenskap.

Kongen skal dele ut prisen 25. mai i Universitetets aula i Oslo. Da blir det også bankett på Akershus slott.

NTB

VINNERE:</B> Sir Michael Francis Atiyah (t.v) ved University of Edinburgh og Isadore M. Singer ved Massachusetts Institute of Technology er tildelt Abelprisen 2004 på 6 millioner kroner
GENI:</B> Niels Henrik Abel døde bare 26 år gammel, men rakk allikevel å sette dype spor etter seg i matematikken.