Matematikk verdt millioner

Sir Michael Francis Atiyah ved University of Edinburgh og Isadore M. Singer ved Massachusetts Institute of Technology er tildelt Abelprisen 2004 på 6 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De to regnes blant det forrige århundres mest innflytelsesrike matematikere, og får prisen for sin fremtredende rolle i å bygge bruer mellom matematikk og teoretisk fysikk.

Abelprisen for annen gang

Abelprisen ble for første gang delt ut i fjor. Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som deler ut prisen. Den bærer sitt navn til minne om Niels Henrik Abel (1802-1829).

Niels Henrik Abel regnes som den største norske matematiker gjennom tidene. Han døde svært ung av lungebetennelse, bare 26 år gammel, men har satt dype spor etter seg i matematikken.

Erling Størmer, som leder Abelkomiteen, tror Abelprisen kommer til å bli den mest prestisjetunge internasjonale matematikkprisen med årene. Det deles ikke ut noen Nobelpris i matematikk.

Indeksteoremet

Prisvinnerne Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer får Abelprisen 2004 «for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye bruer mellom matematikk og teoretisk fysikk», for å sitere fra Abelkomiteens begrunnelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.