Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maten 2000 kroner dyrere i år

Kornprisene eksploderer på verdensmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matvareprisene kan øke med om lag 5 prosent i 2008. Det betyr 2.000 kroner i ekstra utgifter for en vanlig husholdning.

- Vi går inn i et år der matvarene antakelig vil bli en prisdriver, sier direktør Ivar Pettersen i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) til Nationen.

Han er sikker på at matvareprisene vil øke mye mer enn den generelle prisutviklingen også i 2008. I 2007 var den generelle prisveksten 0,8 prosent mens matprisene økte med 2,6 prosent.

- Gitt at landbruket både kompenserer for økte kostnader og henter en inntektsøkning gjennom økte råvarepriser, vil matvareprisene fort øke med 4-5 prosent, tror Pettersen.

Det vil i så fall være opptil dobbelt så mye som Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent, som landet har hatt problemer med å komme opp på de siste årene.

For en husholdning som i dag bruker 40.000 kroner i året på mat, vil et prispåslag på fem prosent utgjøre 2.000 kroner i økte utgifter.

Hvete og oljevekster

Det er flere årsaker til at matvareprisene stiger. En del av prisøkningene importeres til Norge ettersom prisene på blant annet hvete og oljevekster har steget kraftig på verdensmarkedet det siste året.

 TØRKE:  Flere hundre millioner kinesere som har fått råd til å kjøpe mer mat og tørke i hveteåkrene - som her i Australia i fjor - gir direkte utslag på matvareprisene i Norge. Foto: AP/Scanpix.
TØRKE: Flere hundre millioner kinesere som har fått råd til å kjøpe mer mat og tørke i hveteåkrene - som her i Australia i fjor - gir direkte utslag på matvareprisene i Norge. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

I tillegg skal nær 50.000 ansatte i næringsmiddelindustrien og 80.000 butikkmedarbeidere ha sine lønnspåslag, som i år er spådd å havne på rundt 5-6 prosent. (NTB).

EN BØRS PÅ VEI OPP: Råvarebørsen i Chicago staker ut kursen for matvarepriser i hele v erden, inkludert Norge. Verdensmarkedspisene på hvete har aldri vært høyere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media