Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maten ditt beste våpen

Fire av ti nordmenn vil i løpet av livet utvikle kreft. Forskere mener at ett av fem krefttilfeller kunne vært unngått ved en omlegging av matvanene. Derfor er mineraler og vitaminer det viktigste du kan spise i kampen mot kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har nok hørt det før: Fem om dagen - tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt - er viktig for helsa. Det samme gjelder oppfordringene om å begynne å trimme og stumpe røyken - for godt. I kampen mot kreftsykdommene blir disse oppfordringene stadig viktigere.

- Vi vet at to tredjedeler av kreftdødsfallene er knyttet til livsstil, og er en av de sykdommene som kan forebygges. Teoretisk mener vi at antall krefttilfeller kunne blitt redusert med 3000 personer hvert år dersom folk fikk et mer bevisst forhold til hva de putter i seg og hvordan de lever livet sitt, sier seksjonsleder Karl Erik Lund i Den Norske Kreftforeningen.

Beskytter mot kreft

Både skolemedisinere og alternative behandlere er enige om at et sterkt immunforsvar er viktig i forebyggelsen av kreft. Mineraler og vitaminer som særlig finnes i frukt og grønnsaker, får en stadig mer sentral rolle. De virker beskyttende mot kreft fordi de inneholder såkalte antioksidanter som kan uskadeliggjøre uheldige stoffskifteproduksjoner i kroppen. Antioksidantene nøytraliserer de skadelige stoffene, kalt de frie radikaler.

- En kreftsykdom bruker mange år på å utvikle seg, og det du spiser - eller ikke spiser - kan derfor påvirke denne kreftprosessen i mange faser. Mange forskningsrapporter viser at man ved å spise mye frukt og grønnsaker særlig forebygger kreft i fordøyelses- og åndedrettsorganer, sier Lund.

Reparerer skadene

Forskning foretatt i løpet av de siste tiår viser i stadig større grad en sammenheng mellom kosthold og kreft. I dag regner man med at opptil 40 prosent av all kreftforekomst hos menn skyldes kostfaktorer. Tilsvarende tall for kvinner er 60 prosent.

Et økt inntak av ulike vitaminer og mineraler kan derimot sette fart på kroppens eget avgiftningssystem og hindre genetiske skader på cellene. I tillegg kan antioksidantene bryte ned kreftframkallende stoffer og reparere skadene de har gjort.

- Fettfattig kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker er gunstig. Årsaken er at denne kosten inneholder store mengder av kreftforebyggende stoffer, og den forebyggende effekten er derfor opplagt, sier Lund.

Av de enkelte kostfaktorene er det fiber og vitaminene A, C og E, samt selen og sink som blir sett på som de viktigste tilskuddene.
I mange land blir vitaminer og mineraler i store doser, såkalt orto-molekylær medisin, brukt for å behandle kreft. Dette har ikke fått gjennomslag i skolemedisinen, og er heller ikke tillatt i Norge.

Hele Norges coronakart