Maten kjøpt i Oppland

Oslo-gutt ble E.coli-offer nummer åtte - på sykehus med nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet (FHI) varsler om nok et barn med alvorlig nyresykdom.

En fire år gammel gutt fra Oslo ble 1. mars innlagt på Ullevål universitetssykehus. Foreldrene har kommet med opplysninger som kan tyde på at kjøttdeig er smittekilden, opplyser FHI.

Gutten er dermed det åttende barnet som kan være smittet av den svært farlige E coli O103-bakterien. Hos fire av de åtte barna som er syke er det påvist smitte av denne bakterien.

-Kjøttdeig er en av flere matvarer som familien til den syke Oslo-gutten kjøpte i Oppland 23. februar. Det var dagen før smittefaren førte til at all kjøttdeig, karbonadedeig og famuiliedeig fra Gilde med produksjonsnummer ble trukket tilbake, opplyser kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til Dagbladet.no.

Tre  av de åtte barna er til behandling på Ullevål - to jenter på to og åtte år i tillegg til den fire år gamle gutten. En annen fire år gammel gutt er utskrevet. 

Inkubasjonstid tre-sju dager

Inkubasjonstiden for nyresykdommen som har rammet de åtte barna, er tre til sju dager. Oslo-gutten ble syk seks dager etter at kjøttdeigen ble kjøpt.

Gilde har pr. i ettermiddag analysert  2.040 prøver - uten å finne spor etter E. coli-bakterien.

1.325 prøver er tatt av tilbakelevert kjøttdeig, familiedeig og karbonadedeig - resten fra dyr som er kommet til slakt.

Tar prøver ut uka

- Prøvene fortsetter ut denne uka som planlagt. I alt 65 tonn kjøttdeig skal leveres tilbake, og vi tar prøver til alt er hos oss igjen. Det blir trolig rundt 3.000 prøver, sier Sundqvist. 

Kjøttdeigproduksjonen på Rudshøgda blir ikke satt i gang igjen før alle prøver er tatt.

Referanselaboratoriet til Folkehelseinstituttet jobber fremdeles med å analysere prøver fra de syke barna. Nå vil de også undersøke prøver fra Oslo-gutten.

Folkehelseinstituttet ble varslet om utbruddet av E. coli 0103 mandag 20. februar, og 24. februar fikk Gilde beskjed om at utbruddene av nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) trolig kom emd smitte fra deres kjøttdeig.

Parti i vest

Seks av de åtte barna er hjemmehørende eller har spist kjøttdeig kjøpt i Hedmark eller Oppland. De er blitt syke i perioden mellom 7. februar og 1. mars.

De to andre er gutter fra Hordaland og Sogn og Fjordane, som er blitt syke tidligere - 22. og 25. januar.

-Hva vet dere om sammhengen mellom tilfellene i Hedmark/Oppland og i vest?

-Vi vet ikke, men i perioden 1. januar til 24. februar leverte anlegget på Rudshøgda et mindre parti til Gilde Vest på fem tonn. Og Gilde Vest forsyner markedet i Hordland og Sogn og Fjordane. Vanligvis lager Gilde Vest kjøttdeigen selv, men manglet noen tonn tidlig på vinteren, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist.

TESTES: Slik dyrkes bakterieprøver ved referanselaboratoriet ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo.