- Maten må bli dyrere

Folk må betale mer for grønnsaker, frukt, kjøtt, egg og meieriprodukter. Det mener lederen i Norges Bondelag, Kirsten Indgjerd Værdal. - Norske landbruksprodukter må bli dyrere. Bøndene bør få bedre betalt for produktene sine, mener Værdal. Og politikerne vil ikke avvise høyere matpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bondelag har tidligere gått til frontalangrep på dagligvarekjedene. Bondelaget hevder at Rimi, Rema og de andre kjedene langt fra har gjort nok for å kutte prisene. De har nå bedt de store kjedene om å dokumentere om de virkelig driver med kuttisme.

Brevet er også sendt til Forbrukerombudet og Konkurransetilsynet.

Nå ber bøndene om høyere matpriser.

Enig med bøndene

Landbruksminister Kåre Gjønnes sier til Dagbladet at regjeringen har vanskelig for å se at matvareprisene skal gå ned.

- Forbrukerne må være villig til å betale for trygghet, renhet og kvalitet. Det er ikke et mål i seg selv at landbruksvarer skal bli dyrere, men vi kan vanskelig se for oss at matvareprisene skal gå ned, sier Gjønnes.

- Jeg er enig i at bøndene må få bedre betalt for produktene, men det klarer vi uten at maten skal bli dyrere for forbrukerne. Det første grepet vi må gjøre er å fjerne matmomsen og deretter se på mellomleddene. Vi bør se på fortjenestemarginene til de store matvarekjedene, mener Leif Helge Kongshaug (V) i Næringskomiteen.bondelagsleder Kirsten Indgjerd Værdal har et poeng.

- Inntekten til bøndene er svært lav. Det er også blitt moderne å ikke spise opp maten sin, sier Lundteigen.

Penger til bonden

Slik argumenterer bondelagslederen for en prisøkning:

- Jeg vet at mange vil være uenig, men jeg er ganske sikker på at folk synes dette er et redelig standpunkt. Jeg er også ganske sikker på at forbrukerne tenker litt pris, men mye kvalitet. Forslaget kommer for å sikre kvaliteten på matvarene du og jeg får på bordet. Det er ingen naturlov som sier at maten skal bli billigere, sier Kirsten Indgjerd Værdal til Dagbladet.

Bonden fra Ynderøy i Nord-Trøndelag vil imidlertid ikke konkretisere hvor mye dyrere maten bør bli.

Kaster 90 kg

I dag kaster vi en million kilo mat på dynga hver eneste dag. I gjennomsnitt utgjør dette 90 kilo pr. person i året. I 1985 brukte vi gjennomsnittlig 19 prosent av inntekten vår på mat. I dag er tallet sunket til 13,1 prosent.

- Er det bonden, Staten eller butikken som skal få pengene dersom maten blir dyrere?

- Jeg snakker bøndenes sak. I dag har vi en årsinntekt på rundt halvpraten av det andre yrkesgrupper har. Det er ikke tvil om at bøndene må få mer betalt for produktene sine. Det som produseres i landbruket må ha en verdi, svarer Indgjerd Værdal.

- Men er ikke maten dyr nok allerede?

- Jo, nei...Man må se på helheten. Maten får som regel skylda for de høye prisene når du er ute og handler, men det er shampo, damebind, øl og andre produkter som drar opp prisene. Folk er nok ikke så opptatt av om maten er billig eller ikke _ bare se på den økende omsetningen på bensinstasjoner og storkiosker.

DYRERE MAT:</B> Kirsten Værdal i Bondelaget vil at du skal betale mer for maten.