Slik spiser du planeten frisk

- Maten ødelegger kloden - og oss

Maten vi produserer, spiser og kaster er hovedgrunnen til at planeten pushes mot vippepunktet, ifølge klimaforsker.

MÅ HANDLE NÅ: Den svenske forskeren Johan Rockström er direktør ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, og laget nylig en dokumentarserie på Netflix, sammen med den berømte, britiske naturfilmskaperen sir David Attenborough. Her holder han et innlegg på TED talks i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: TED talks
MÅ HANDLE NÅ: Den svenske forskeren Johan Rockström er direktør ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, og laget nylig en dokumentarserie på Netflix, sammen med den berømte, britiske naturfilmskaperen sir David Attenborough. Her holder han et innlegg på TED talks i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: TED talks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vitenskapen er klar og har blitt fortalt de siste 30 åra. Likevel beveger vi oss ikke i riktig retning. Jeg blir ikke deprimert. Jeg blir sint».

Slik startet den ferske Netflix-dokumentarfilmen der Johan Rockström og den britiske naturlegenden David Attenborough ser på klodens tilstand - og hva som må gjøres for å unngå kollaps i jordas biologiske mangfold, global oppvarming og katastrofer.

- Vi har fremdeles en sjanse. Hva vi gjør mellom 2020 og 2030 er avgjørende. Det vi gjør de neste ti åra vil ha enorm innvirkning på de neste par tusen, er budskapet fra Rockström og sir David Attenborough i Breaking Boundries-filmen.

MÅ HANDLE NÅ: Den britiske naturlegenden sir David Attenborough holdt tale under klimatoppmøtet i Glasgow like før jul, og ba verdenslederne om å gjøre alt de kan for å redde en syk klode. Foto: NTB
MÅ HANDLE NÅ: Den britiske naturlegenden sir David Attenborough holdt tale under klimatoppmøtet i Glasgow like før jul, og ba verdenslederne om å gjøre alt de kan for å redde en syk klode. Foto: NTB Vis mer

Truet klode

Rockström startet EAT sammen med Gunhild Stordalen i 2013 og sitter nå i stiftelsens styre og er leder for EATs internasjonale, rådgivende panel.

- Det globale matsystemet er ødelagt og er hovedgrunnen til at planetens grenser presses. En tredjedel av verdens utslipp kommer fra matproduksjon, og vi kaster rundt 25-30 prosent av maten, sier Rockström.

I filmen han lagde sammen med Attenborough, forteller forskere fra ulike disipliner at vi mennesker må endre måten vi produserer og spiser mat på. Klimaet endrer seg nå raskt at det begynner å true kloden.

- Jordas tåleevne er på bristepunktet. Matproduksjonen truer klimasystemene og biodiversitet på både land og i hav. Vi må endre matsystemet. Både for kloden, men også for at alle verdens innbyggere skal få nok - og riktig - mat, sier han og fortsetter:

- Den sjokkerende virkeligheten er at dette ikke bare handler om planetens helse, men også menneskenes helse, sier han.

GLASGOW: Gunhild Stordalen var ikke spesielt begeistret over serveringen på årets klimakonferanse COP26 i oktober. Hun forventer et bedre tilbud ved neste års konferanse i EGYPT. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Millioner dør for tidlig

Forskeren viser til at et sted mellom ti og elleve millioner mennesker dør for tidlig på grunn av fedme, diabetes, kreft og andre former for sykdommer som utløses av å spise usunn mat.

- Og det må være nok mat til alle verdens innbyggere, noe det ikke er i dag, sier Rockström og fortsetter:

- EAT Lancet-dietten er ikke radikal. Det handler om å spise rødt kjøtt én gang i uka. Da jeg var barn, på 70-tallet i Sverige, gjorde vi det. En steik på søndag, to ganger kylling og to ganger fisk, altså fem ganger animalt protein i uka, sier han.

Skatt på mat

Rockström mener verdens politikere, inkludert de norske, er for treige.

- Vi har nå karbonskatt for fly, transport og annen industri. Også maten må skattlegges, sier han og forklarer:

- Mat ødelegger regnskogen, den forurenser, transporteres - og bør skattlegges. Vi bør også ha skatt på sukker og salt... Om vi får skatt på ikke-bærekraftig mat, vil denne til slutt bli dyrere enn sunn og bærekraftig mat.

Samtidig vet han det er en stor oppgave: Folk flest mener hva de putter i seg handler om personlige valg.

- Men mat bør ikke være en privat ting. I Norge og Sverige koster økologisk og bærekraftig mat rundt 20-25 prosent mer enn industriprodusert mat. Usunn og ikke-bærekraftig mat ødelegger mennesker - og kloden, sier han og legger til:

- Vanlig mat er altfor billig. Å endre på det er nesten et politisk selvmord og vil skape store protester, men det er nødvendig. Om maten blir dyrere, blir det også mindre matsvinn fordi folk vil sette mer pris på maten.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer