Slik spiser du planeten frisk

- Maten ødelegger kloden - og oss

Maten vi produserer, spiser og kaster er hovedgrunnen til at planeten pushes mot vippepunktet, ifølge klimaforsker.

MÅ HANDLE NÅ: Den svenske forskeren Johan Rockström er direktør ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, og laget nylig en dokumentarserie på Netflix, sammen med den berømte, britiske naturfilmskaperen sir David Attenborough. Her holder han et innlegg på TED talks i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: TED talks
MÅ HANDLE NÅ: Den svenske forskeren Johan Rockström er direktør ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, og laget nylig en dokumentarserie på Netflix, sammen med den berømte, britiske naturfilmskaperen sir David Attenborough. Her holder han et innlegg på TED talks i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: TED talks Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vitenskapen er klar og har blitt fortalt de siste 30 åra. Likevel beveger vi oss ikke i riktig retning. Jeg blir ikke deprimert. Jeg blir sint».

Slik startet den ferske Netflix-dokumentarfilmen der Johan Rockström og den britiske naturlegenden David Attenborough ser på klodens tilstand - og hva som må gjøres for å unngå kollaps i jordas biologiske mangfold, global oppvarming og katastrofer.

- Vi har fremdeles en sjanse. Hva vi gjør mellom 2020 og 2030 er avgjørende. Det vi gjør de neste ti åra vil ha enorm innvirkning på de neste par tusen, er budskapet fra Rockström og sir David Attenborough i Breaking Boundries-filmen.

Truet klode

Rockström startet EAT sammen med Gunhild Stordalen i 2013 og sitter nå i stiftelsens styre og er leder for EATs internasjonale, rådgivende panel.

- Det globale matsystemet er ødelagt og er hovedgrunnen til at planetens grenser presses. En tredjedel av verdens utslipp kommer fra matproduksjon, og vi kaster rundt 25-30 prosent av maten, sier Rockström.

I filmen han lagde sammen med Attenborough, forteller forskere fra ulike disipliner at vi mennesker må endre måten vi produserer og spiser mat på. Klimaet endrer seg nå raskt at det begynner å true kloden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer