- Maten står på bakken og gjør ingen nytte

Nødhjelp blir stående på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Myndighetene i Burma nekter å la nødhjelpsorganisasjonene hjelpe dem i arbeidet med å bygge opp og hjelpe de 1,5 millioner menneskene som er rammet i kjølvannet av syklonen som rammet landet forrige helg.

FN har vært klar til å gå inn i Burma i flere dager, men har ikke fått klarsignal av militærjuntaen som styrer landet med jernhånd.

Det så lyst ut en liten stund. Nødhjelpsflyene fikk lande på flyplassene, men når selve arbeidet skulle begynne ser det ut til at hjelpeorganisasjonene må starte på nytt etter at de myanmarske myndighetene igjen har satt seg på bakbena.

For når FN i dag landet i Burma så ble de sendt rett tilbake der de kom fra med følgende beskjed: - Vi vil ha hjelp, ikke utlendinger.

Det setter sinnene i kok hos FN.

- Vi lastet av maten, men fikk ikke lov til å ta den med oss igjen, sier VMP (WFP) leder Tony Bradbury til CNN.

- De sa til oss at vi trenger spesiell tilatelse fra sosial- og velferdsministeren, men svaret vi fikk var \'nei, dere får ikke maten\'.

- Maten står nå på bakken og gjør ingen nytte. Dette nytter ikke, jeg er veldig sur.

SLITER MED Å FÅ FRAM HJELPEN: Kambodsjanske arbeidere laster et fly med matvarer som skal til Burma. Foto:  EPA/MAK REMISSA/Scanpix
SLITER MED Å FÅ FRAM HJELPEN: Kambodsjanske arbeidere laster et fly med matvarer som skal til Burma. Foto: EPA/MAK REMISSA/Scanpix Vis mer

Frykter ny katastrofe

Katastrofen øker mer og mer i omfang og det fryktes for at flere mennesker vil omkomme hvis ikke nødhjelpen får komme til fortest mulig.

Richard Horsey, talsmann for FNs humanitære arbeid, frykter at burmesiske myndigheter vil bruke for mye tid før nødhjelpen får hjelpe ,og sier at mangelen på nødhjelp kan bli minst like katastrofalt som syklonen selv.

- Det er kritisk, men vi må få store mengder med hjelp inn i tide og vi må få inn ekspertene som vet hvordan å bruke hjelpen riktig inn og, sier Horsey til ABC News.

- Det kan komme en ny bølge og den kan bli like alvorlig som syklonen. Vi har ikke mye tid, og hvis det tar et par dager til før vi når 276 000 mennesker så kan det være for sent.