Matens barrikader

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Flere kjente norske kokker kritiserer utvalget og kvaliteten på norske råvarer. Dette er en gammel øvelse. Tidligere ble det gjerne brukt ord som «pottitland» og «nisselueland». Mat er noe vi ikke har forstand på, eller som norsk næringsindustri verken kan produsere eller selge. Én kokk oppfordrer folk til å be om redusert pris dersom varen ikke ser god ut, mens en annen spiller på mytene om de fantastiske søreuropeiske matvanene, og forteller at i Frankrike ville folk gått på barrikadene dersom kvaliteten på bagetten ble dårlig. Han minner oss på motsetningsforholdet i at Norge er et av verdens rikeste land, men har verdens kjedeligste mat.
  • At en kjent TV-kokk kan tillate seg å protestere på kvaliteten og få prisreduksjon, tviler vi ikke på, men gad se hva som skjer når Ola nordmann fra Stovner, Meråker eller Henningsvær prøver seg på en aldri så liten klage til 18-åringen som sitter i kassa på Rimi. TV-kokk Lars Barmens oppfordring til forbrukerne er som eltet inn i tidsdeigen: Problemet er individuelt og må selvsagt løses individuelt. Dersom det vitterlig er slik at kvaliteten på norske råvarer er så mye dårligere enn i andre land, må problemet angripes fra en helt annen kant.
  • Oslorestauranten Bagatelles sjef, Eyvind Hellstrøm, foretar en interessant kobling mellom mat og rikdom. Vel vitende om at moralismen ligger på lur straks temaet bringes på bane, må det kunne sies at det neppe vil ta seg særlig godt ut i store deler av verden dersom innbyggerne i et av verdens rikeste land gikk på barrikadene på grunn av dårlig mat.

Matkvaliteten kan selvsagt bedres, og det vil være av det gode om vi importerte mer. Kunnskap om mat er også viktig og nødvendig, både av hensyn til helse og til en kritisk innstilling overfor supermarkedenes utvalg.

  • Det er sunt og godt å kunne glede seg over god mat. Vi tror faktisk de fleste i Norge gjør det. Derfor likner kokkenes utspill litt for mye på et opprør i Oslo vest, støttet av trendy tv-kokker. De har et poeng, kokkene, men det er dette med måtehold i språk og en litt større dose innsikt enn en teskje i hvor man befinner seg i denne verden.