Mater fugleungen med sigarettsneip: - Helt forferdelig

- Et syn som stadig blir vanligere, sier marinbiolog.

FANGET ØYEBLIKKET: Naturfotograf Karen Mason fanget øyeblikket der en sjøfugl mater ungen sin med en sigarettsneip. Foto: Karen Mason / Mega
FANGET ØYEBLIKKET: Naturfotograf Karen Mason fanget øyeblikket der en sjøfugl mater ungen sin med en sigarettsneip. Foto: Karen Mason / MegaVis mer

Naturfotograf Karen Mason fanget nylig et øyeblikk på kamera, der en sjøfugl mater ungen sin med en sigarettsneip på en strand i Florida i USA.

På sin Facebook-side har hun lagt ut en bildeserie av hendelsen, under tittelen:

«Hvis du røyker, vær så snill å rydd opp etter deg.»

På et av bildene kan man se ungen gå av gårde med sigarettsneipen i munnen.

- Mange fugler er nysgjerrige på det vi etterlater oss i naturen, og vil ofte nærme seg for å se om det er spiselig, sier en talsperson for organisasjonen Royal Society for the Protection of Birds, til BBC.

- Et forferdelig utgangspunkt

Marinbiolog og seniorrådgiver for WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre, tar heller ikke lett på hendelsen når Dagbladet overrekker han bildene.

- Jeg blir både trist og forbanna når jeg ser dette, sier han.

GIFTIG: En sigarettsneip filtrerer bort helseskadelige stoffer. - Et ekstremt dårlig utgangspunkt for en fugleunge å få i seg dette, sier Myhre. Foto: Karen Mason / Mega
GIFTIG: En sigarettsneip filtrerer bort helseskadelige stoffer. - Et ekstremt dårlig utgangspunkt for en fugleunge å få i seg dette, sier Myhre. Foto: Karen Mason / Mega Vis mer

Myhre forteller at dette er et klassisk tilfelle der en fugl prøver å mate ungen sin med det den finner i naturen, som den tror er mat. Han påpeker at dette er et tilfelle av «dobbel forurensing».

- Filteret på en sigarettsneip består vanligvis av 95 prosent plast. Det har som oppgave å filtrere bort helseskadelige stoffer som vi selv ikke vil ha i lungene våre. Det er et forferdelig dårlig utgangspunkt for en fugleunge å få i seg dette.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Finnes overalt

Myhre sier at sigarettsneiper er blant produktene vi for tiden finner aller mest av, dumpet i naturen. Også i Norge.

- Man trenger som regel ikke å gå lenger ut enn sin egen dørstokk for å få øye på en sigarettsneip på bakken, sier han.

- Dette fuglebildet er ufattelig trist, men samtidig er det et syn som stadig blir vanligere. Når man går her hjemme på gata, eller et sted i utlandet, finner man plast strødd overalt.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond. Foto: WWF Verdens naturfond
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond. Foto: WWF Verdens naturfond Vis mer

- Hvor lett er det for fugler å forveksle søppel med mat?

- En stor andel av fugler tar slike feil hver eneste dag. Mange plastbiter, og spesielt sigarettsneiper, er av en størrelse som virker interessant for en rekke av dem. Mange biter har også en lukt som kan forbindes med mat. De finnes på de stedene fuglene vanligvis oppholder seg, som i dette tilfellet for denne sjøfuglen – på en strand.

Ber om økt produsentansvar

Marinbiologen hevder det er viktig å innføre strengere krav for produsenter, for å få bukt på det økende forurensningsproblemet. Han sier det er viktig å stanse ny plast fra å havne ute i naturen.

- Skal vi løse forurensningsproblemet av plast, må produsenter få strengere krav når det kommer til produksjon av plastprodukter, samt kunnskap for de produktene de selger og håndteringen av disse, sier Myhre.

Han legger til at hvis plastprodusenter ikke har tilstrekkelig retningslinjer for håndtering av sine egne produkter, bør de ikke få lov til å produsere dem.

- Ta forholdsregler i sommer

Myhre sier det også er lett for enkeltmennesker å gjøre en egeninnsats på feltet.

- Man trenger bare å ta noen ekstra sekunder i hverdagen til å kaste plastsøppel på rett plass, nemlig i søppelkassa istedenfor på bakken. Og man trenger heller ikke å kjøpe alle de plastproduktene man kanskje har for vane å gjøre, sier han.

- Hva er det viktig å tenke på når man skal ut i naturen i sommer?

- Når man er ute i naturen, går en tur i byen eller befinner seg i fjellet, er det vanlig at man har med seg mat, gjerne pakket inn i plast. Da er det viktig at man tar med seg restene av dette hjem igjen, eller simpelthen kaster det i en søppeldunk på veien.

- Man kan også gjerne plukke opp en bit eller to man kommer over. Da er man med på å være en miljøhelt i hverdagen – og det kan alle være, legger han til.

- 60 millioner sneiper

TODAY melder at sigarettsneiper er det vanligste søppelet å finne langs strender og i havet – enda vanligere enn sugerør, som har vært i fokus for mange miljøaktivister det siste året.

En Washington, D.C-basert miljøgruppe, Ocean Conservancy, opprettet et program med navnet «Trash Free Seas» i 1986, som har vært dedikert til å redusere havplast og søppel langs strender siden.

- Sigarettsneiper har vært det mest vanlige produktet å finne siden vi opprettet programmet vårt. Mer enn 60 millioner sigarettsneiper har skyldt i land eller blitt kastet langs strender de siste tre tiårene, sier direktør i Trash Free Seas, Nick Mallos, til avisa.

KASTES: Sigarettsneiper er det vanligste produktet å finne dumpet på strender, ifølge miljøgruppen Trash Free Seas. Foto: Rex Shutterstock
KASTES: Sigarettsneiper er det vanligste produktet å finne dumpet på strender, ifølge miljøgruppen Trash Free Seas. Foto: Rex Shutterstock Vis mer

Han opplyser at det bare i fjor ble samlet mer enn 96 000 sigarettsneiper langs strendene i Florida.

Hasteforbud mot engangsplast

Også regjeringen har varslet tiltak for å få bukt på forurensningen av plast langs strender her til lands.

I slutten av mars ble det kjent at EU forbyr engangsplast, som plastbestikk, sugerør og q-tips. Forbudet ventes å tre i kraft fra og med 2021, da det ble godkjent med 540 mot 35 stemmer.

Norge vil, etter alle solemerker, bli bundet av de nye reglene.

Lovforslaget har som mål at 90 prosent av plastflasker vil bli samlet inn til gjenbruk innen 2029, og at alle plastflasker skal bli produsert med resirkulerbart materiale innen 2025.

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer