Matforgiftet av pizza

KRISTIANSAND (Dagbladet): Næringsmiddeltilsynet frykter at opptil 15 personer er matforgiftet på Rio Pizza i Kristiansand - spisestedet som markedsfører seg som «Norges beste pizza-restaurant».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restauranten framsto som den reneste svinestien da tilsynets inspektører forrige onsdag undersøkte kjøkkenet i restauranten i Markensgaten i Kristiansand.

Tilsynet konstaterte at Rio Pizza hadde kritikkverdige rutiner for matvarebehandling og at stedet bar preg av forfall.

- Det var like før spisestedet ble stengt, forteller inspektør Niels Richard Nyberg.

Mistanke

Foreløpig er det konstatert at seks personer er blitt syke etter å ha besøkt restauranten som også er etablert i Oslo, Porsgrunn og Grimstad.

Byveterinær Gjermund Bø sier at 15 spisegjester er bedt om å beskrive sine eventuelle plager på spesielle skjemaer som brukes ved mistanke om matforgiftning.

Symptomene på matforgiftning skal ha kommet få timer etter pizza-måltidet. Blant annet noen ngdommer skal ha spist pizza med garnityr i ulike varianter.
Næringsmiddeltilsynet rykket øyeblikkelig ut da de fikk melding om matforgiftningene.

Inspektørene sikret seg en rekke prøver som nå blir dyrket på laboratoriet.

Rystende

Rapporten fra inspeksjonen er rystende lesning, blant annet står følgende:

«Lag med gammel skitt finnes på vegger, dører, kjølerom, på frysere, i kjøleskap og under benker (her finnes også «gjenglemt» bestikk, glass, lys, sko m.v.).
«Gammel skitt» framsto flere steder som blodvann.

Rot i form av sko, kjole, skittent arbeidstøy, plastposer, skittent klede, kontorrekvisita og annet uvedkommende, finnes plassert vilkårlig rundt i lokalet.»

Varmt kjøtt

Inspektørene gjorde store øyne da da fant hele 30 kilo biffkjøtt i strimler som sto plassert i 10 plastbakker på tørrlageret sammen med skitne klær, sko, hermetikk og kontorrekvisita. Kjøttet var tidlig på dagen tatt ut av kjølerommet.

De lett bedervelige varene hadde en temperatur på mellom 19 og 22 grader.
Pizza-restauranten fikk umiddelbart påbud om at kjøttet skulle kasseres og fjernes fra lokalene.
- På grunn av mistanken om matforgiftning og mange timers oppbevaring i romtemperatur ble kjøttet vurdert helsemessig utrygt.

Inspektørene fant en rekke kritikkverdige forhold. Lett bedervelig mat sto i garnityrdisk uten kjøling. Maten holdt temperaturer opp til 20 grader. Rå løk var dessuten plassert i en bakke på gulvet i oppvask-avdelingen!